eur:
388.48
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Köztársasági elnök lehet az államvasutak vezetőjéből?

Az orosz parlament frissen újraválasztott felsőházi elnöke azt javasolja, hogy alkotmánymódosítással hosszabbítsák meg az államfői megbízást, amely elméletben lehetőséget teremthet arra, hogy Vlagyimir Putyin még egy periódusra elnök maradhasson.

Bár az orosz elnök jó ideje azt sugallja kijelentéseivel, hogy - az orosz alkotmánynak megfelelően - egy év múlva átadja helyét utódjának, úgy tűnik, előkerült egy olyan forgatókönyv is, amelyről az elnök cinikusabb bírálói már korábban is beszéltek.

Szergej Mironov, az orosz felsőház, a Föderációs Tanács újraválasztott elnöke azt javasolja, hogy módosítsák az alkotmányt, és öt, esetleg hét évre hosszabbítsák meg az elnöki ciklust. A javaslat lehetővé tenné azt is, hogy ugyanaz a személy egymás után háromszor is lehessen köztársasági elnök.

A jelenlegi törvények értelmében Vlagyimir Putyinnak 2008-ban, a következő elnökválasztás után mindenképpen át kell adnia a hatalmat.

Õ maga hivatalosan többször is azt mondta, hogy ezt meg is teszi, és nem próbálja bebetonozni magát a hatalomba. Pedig Oroszországban nagyon sokan vannak, akik épp ezt szeretnék.

Szemben a Nyugaton annak idején nagyon népszerű, otthon pedig már démonizált Mihail Gorbacsovval, Vlagyimir Putyintól külföldön tartanak, otthon viszont nagy a támogatottsága és még az elnököt dicsőítő popdalokat is írtak róla.

Az oroszok többre értékelik az elnök által megteremtett viszonylagos stabilitást, és kevésbé aggódnak a média függetlensége, vagy az elnökkel szembeszegülő ellenzék helyzete miatt, mint nyugaton.Bár Vlagyimir Putyin hivatalosan még nem nevezte meg kiszemelt utódját, tavaly rejtélyesen azt mondta: "egy nem teljesen ismeretlen, de nem is nagyon ismert emberről van szó".

Ez arra utalhat, hogy mégsem a sokáig "lebegtetett", és angolul jól beszélő Szergej Ivanov volt védelmi miniszter az elsőszámú jelölt. Pedig az elnökhöz hasonlóan ő is - orosz szóhasználattal élve - szilovik, azaz egy erőszakszervezetből kikerült politikus. Felmerült még Dmitrij Medvegyev, a Gazprom igazgatótanács elnökének neve is, viszont ő is túlságosan ismert.

Elemzők most Vlagyimir Jakunyinra, a második legnagyobb orosz cég, az államvasutak főnökére tippelnek. Vlagyimir Jakunyin az elnök jó barátja, szintén szentpétervári és tagja egy befolyásos konzervatív-keresztény alapítványnak, amely több hazafias kulturális projektben vett részt.

Vlagyimir Jakunyin az elnök oldalán vett részt a tavalyi húsvéti misén, és ott volt Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök közelmúltbeli moszkvai útján a magyar követségen rendezett vacsorán is.

Visszatérve a Vlagyimir Putyin mandátumát esetleg meghosszabbítható javaslathoz: bár az orosz Dumában többsége van az elnököt támogató pártoknak, nem világos, hogy a jövő márciusi választásokig sikerül-e szavazásra bocsátani a módosító javaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×