eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Összeverték az ellenzéki politikust

Intenzív osztályon kezelik a zimbabwei ellenzék vezetőjét, miután a hétvégén rendőrök verték össze, majd letartóztatták. Az évtizedek óta hatalmon lévő Robert Mugabe elnökkel szembenálló Morgan Tzvangirai pártja szóvivője szerint koponyatörést szenvedett el. Mugabe elnököt diktatórikus vezetési stílusa miatt évek óta bírálják az európai államok, ám ő azzal vág vissza, hogy a volt gyarmattartóknak nincs erkölcsi alapjuk a kritikára.

Fehér farmerek elüldözése, hiperinfláció, a kormányra szavazók segélyezése és az ellenzék kiszorítása - eddig általában erről lehetett hallani, ha a Robert Mugabe elnök által vezetett Zimbabwe bekerült a nemzetközi híradásokba.

Bár a legutóbbi választásokon nyugati mércével gyanúsan nagy többséggel választották újra az államfőt, a hatalom eddig nem ragadtatta magát olyan látványosan erőszakos akcióra, mint a hétvégén.

A rendőrök a Demokratikus Változásért Mozgalom 49 aktivistáját tartóztatták le egy nagygyűlésen, majd összeverték őket. Amikor az ellenzék vezetője a rendőrőrsre sietett, hogy megnézze, mi történt velük, őt is bántalmazták.

A brutalitást nem is próbálták titkolni, mivel, amikor a hét elején bíróság elé vitték őket, jól látszottak a sérülések. Sokaknak eltört a karja, Morgan Zvangirai pedig felpuffadt szemmel és sebekkel az arcán jelent meg.

Az ellenzéki vezető, aki vérátömlesztést is kapott egy kórházban, azt mondta: a brutalitás jól jelzi, hogy a Mugabe-rezsim milyen kétségbeesetten ragaszkodik a hatalomhoz, ugyanakkor a harc folytatására szólított fel.

A hétvégi, sokkoló jelenetek előzménye az volt, hogy az ellenzék annak ellenére nagygyűlést tartott, hogy a hatóságok betiltották a politikai tömegrendezvényeket. Az ellenzékiek, állításuk szerint összetűztek a rendőrökkel, miután azok agyonlőttek egy aktivistát.

A zimbabwei kormányt még a bírálatoktól általában tartózkodó szomszéd, Dél-Afrika is kritizálta az eset kapcsán. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ-főtitkár sokkal határozottabb hangnemben tiltakozott.

Az afrikai országban egyre nagyobb az elégedetlenség a gazdasági válság miatt: itt a legmagasabb az infláció a világon, 1.700 százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×