eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Posztmodern épület ad majd otthont az Európai Központi Banknak

Rövidesen újabb felhőkarcolóval gazdagodik Frankfurt belvárosa. Az Európai Központi Bank ugyanis új székházat épít, amelynek tervét a városi tanács csak hosszas huzavona után hagyta jóvá, mert a posztmodern stílusú irodaház integrálni fogja a műemlékké nyilvánított és használaton kívüli központi vásárcsarnokot is.

A fél milliárd euró költséggel tervezett, a Majna partjára építendő 180 méter magas irodaház a ad majd otthont az Európai Központi Bank mintegy 1300 alkalmazottjának, akik eddig a belváros három különböző épületében dolgoznak.

Annak idején a párizsi kormánnyal folytatott szinte késhegyre menő vita után végül sikerült az akkori kancellárnak, Helmut Kohlnak Frankfurtba telepíteni az Európai Központi Bankot.

Azóta tervezik az új székházat, amely most Martin Elsesser tekintélyes német építész elképzelése alapján, többszöri módosítás után, rövidesen alakot ölthet. A nehézséget az jelentette, hogy Elsesser mindenképpen integrálni akarta a műemlékké nyilvánított Majna-parti vásárcsarnokot.

Végül kompromisszum született: a háború alatt súlyosan megrongálódott műemlék alig néhány éve kijavított részeit kedvére módosíthatja és az épület fölé emelheti azt a két óriási üvegtornyot, amelyben az irodákat helyezi el. A tornyok közé függőkerteket telepít, amelyek zöld növényzetükkel feloldják a vasbeton, acél és üvegkonstrukció egyhangúságát.

A két torony felfelé táguló formája árnyékot biztosít az alacsonyabban fekvő emeleteknek. Mint az építész elmondta, nem terveznek sem falat, sem magas kerítést az új épület köré, hanem úgymond természetes akadályokkal, így árkokkal, dombokkal és vizesárokkal akarják elejét venni illetéktelenek behatolási kísérletének.

A városi tanáccsal kötött megállapodás értelmében az épület Majna-parti szakaszát a gyalogosok a jövőben is szabadon használhatják . Az Európai Központi Bank új székházának átadását 2011-re tervezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×