eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elmosódnak a határok jobb és baloldal között

Elmosódnak a jobb- és baloldali közötti hagyományos határok a francia elnökválasztási küzdelemben. A két legesélyesebb jelölt kampánya a modernizálásról, illetve a nagyobb polgári részvételen alapuló demokrácia kiépítéséről szól.

A francia politika évtizedek óta az erős jobb- és baloldal között polarizálódik, ezáltal az elnökválasztás második fordulója hagyományosan a két oldal egy-egy jelöltje között zajlik - mondta Márton Dávid külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.

A baloldal fő esélyese Ségolene Royal, az első nő, akinek valóban komoly esélye van a köztársasági elnöki poszt megszerzésére. Az ellenfél az UMP, a francia jobbközép pártjának jelöltje, Nicolas Sarkozy - tette hozzá Márton Dávid.

A szakértő elmondta: különlegesség, hogy idén a jelöltek párton belüli vitáit a francia televíziók élőben közvetítették; ilyesmire eddig nem volt példa.

Le Pen ismét harcban

A két nagy esélyesen kívül két jobboldali jelölt indul még az elnökválasztáson. Egyikük az UDF tagja, Francois Béru, a másik a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen, aki az előző választásokon igen jól szerepelt.

Sokan még most sem értik, hogy az erős francia demokráciában hogy fordulhatott elő, hogy egy szélsőséges nézeteket valló politikus lett a második a megmérettetésen - mondta a szakértő.

Márton Dávid elmondta: azt még nem lehet tudni, hogy a jelenlegi elnök, Jacques Chirac indul-e harmadszor is a posztért, de mindenkit meglepne, ha úgy döntene, igen.
Közelít a bal és a jobb

Nicolas Sarkozy tematikája hónapok óta arra épül, hogy a jelölt szakítani akar a múlttal, a Chirac-évekkel. Lendületesebb és liberálisabb Franciaországot akar kevesebb állami beavatkozással - mondta Márton Dávid külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.

A jobbközép jelöltjének célja egy modernizált, XXI. századra kalibrált Franciaország létrehozása - tette hozzá Márton Dávid.

A másik esélyes jelölt, Ségolene Royal sokkal kevésbé fogalmaz radikálisan és pontosan: olyan demokráciát szeretne, ahol sokkal erősebb szerepe lenne az állampolgároknak. A fiataloknak is több esélyt adna, azt azonban még nem fejtette ki, mit ért ezalatt - mondta a külpolitikai szakértő.

A szocialista jelölt számára a rend megerősítése és fenntartása is nagyon fontos, holott ez általában jobboldali érték - közölte Márton Dávid.

A szakértő úgy látja, hogy a jobb- és baloldal közötti hagyományos határok összemosódnak: Sarkozy baloldali, Royal pedig jobboldali értékeket hangoztat kampányában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×