eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A legnagyobb kockázat Kína

A fejlődő országok gazdasága gyorsabban, a fejletteké azonban bizonytalanul növekszik 2007-ben; a legnagyobb kockázatot Kína jelenti - áll az Economist "A világ 2007-ben" című prognózisában.

Súlyponteltolódás következik be a világgazdasági növekedésben - prognosztizálja az Economist munkatársa. Robin Bew arra a megállapításra jut, hogy a világgazdaság 2007-ben is szárnyalni fog, de megemlíti a kockázatokat.

Ott van rögtön Kína, amelynek gazdasága 10,7 százalékkal bővült 2006-ban. A beruházások közgazdasági megalapozottsága azonban kétséges. Kínában gombamód szaporodnak az üzemek, miközben halmozódnak az eladhatatlan termékek. A cégek eladósodnak a nyomott árak és az alacsony profit miatt.

A kínai kormány nem ura a helyzetnek - állítja a szerző, megjegyezve, hogy az országot irányító kommunista párt talán azért sem húzza be a fékeket, mert a dübörgő gazdaság jó közérzetet teremtett.

A világgazdaság másik kockázatos szereplője az Amerikai Egyesült Államok, ahol a két éve folyamatosan emelkedő kamatok már olyan magasak, mint az ország nagy hitelfelvevőinél, ezért 2007-ben jóval kevesebb pénzt költenek el Amerikában, mint korábban. Sokan már arról beszélnek, hogy az Egyesült Államokra recesszió vár. Az amerikai jegybankelnökre nagy nyomás nehezedik majd, hogy kamatcsökkentéssel védje ki a lassulás hatását.

Japán jó évet vár, de nem olyan jót, mint amelyet 2006-tal zárt, ami azonban igazán borús képet nyújt, az az eurózóna. Itt a magasabb kamatlábak, az emelkedő német fogyasztási adók és a gyengébb amerikai exportkereslet jelent gondot. Európa helyett az export-javakat már a fejlődő világ szállítja, amely 2007-ben együttesen 7,5 százalékkal gyarapszik, szemben a fejlett országok 2,5 százalékával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×