eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Haldoklik a megmérgezett volt orosz kém

A brit sajtó szerint haldoklik a Putyin elnököt többször bíráló Alexander Litvinyenko volt orosz titkosszolgálati tiszt, aki Nagy-Britanniában kapott menedékjogot. Orvosai szerint Litvinyenkót a hónap elején mérgezték meg egy sóra emlékeztető anyagot tartalmazó keverékkel. Litvinyenko egy londoni kórházban fekszik rendőri őrizet alatt.

Alexander Litvinyenko teljesen megkopaszodott, és az orvosok szerint kicsi az esélye annak, hogy túléli a mérgezést. Egy a brit sajtónak nyilatkozó toxikológus szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat volt ügynökét radioaktív talliummal mérgezhették meg, amit azonban most már nehéz lehet kimutatni. Ügyében a londoni rendőrség terror-ellenes osztagának főnöke vette át a nyomozást.

Az első feltételezések szerint a Vlagyimir Putyin elnököt élesen bíráló, idén brit állampolgárságot kapott Litvinyenkót egy japán étteremben mérgezhették meg, amikor találkozott Mario Scaramellával, egy olasz szakértővel, aki a volt kommunista titkosszolgálatok olaszországi tevékenysége után kutat.

Litvinyenko ezek után azt állította, hogy fontos információt kapott a csecsenföldi politikája miatt a Kremlt élesen bíráló Anna Politkovszkaja orosz újságírónő gyilkosairól - legalábbis ezt mondja a szintén Londonban élő Ahmed Zakajev, aki Maszhadov néhai csecsen elnök külföldi képviselője volt.

Brit sajtóhírek szerint ugyanakkor Litvinyenko az olasz szakértővel való találkozó előtt két orosszal találkozott, és a nyomozók most szeretnék kideríteni, hogy mi közük lehet az ügyhöz.

Az üldöztetés története

A 2000 óta Londonban élő Litvinyenko szerint egykori munkáltatója, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, más néven az FSZB szervezte meg 1999-ben több moszkvai lakóház felrobbantását, amely több mint 300 ember életét követelte. A Kreml ezek után indította meg a második csecsen háborút - Putyin elnök bírálói szerint tehát mintegy ürügyet kreáltak a támadáshoz.

A volt FSZB-tiszt azt állítja: azután kezdték üldözni, hogy Putyinnak, aki akkor még csak az FSZB vezetője volt, elmondta, hogy milyen korrupciót tapasztalt az intézményben.

Ezek után többször is vizsgálati fogságba, majd bíróság elé került, végül egy barátjával Törökországon keresztül menekült Nagy-Britanniába, ahol menedékjogot kapott.

Ott felvette a kapcsolatot korábbi ismerősével, a szintén politikai menekült Borisz Berezovszkijjal. A kétes ügyeiről ismert, és nagy befolyással rendelkező orosz üzletember szintén azután talált menedékre Angliában, hogy összekülönbözött Putyin elnök köreivel. Litvinyenko egyik állítása szerint egyébként korábban arra is parancsot kapott, hogy magát Berezovszkijt is ölje meg.

Érintett-e Putyin?

Orosz ügyekkel foglalkozó külpolitikai szakértők megjegyzik: bár sokakban él a gyanú, nem bizonyítható, hogy Putyin elnöknek közvetlen köze lenne az ügyhöz. Oroszországban sokan önállóan lépnek fel, viszont a nyugati médiában egymást érő jelentések csak Putyin népszerűségét növelhetik, mert az oroszok úgy láthatják, hogy a nyugat ellenséges velük szemben - vélekedett a Chatham House külpolitikai intézet kutatója.

Az ügyet árnyalja az is, hogy Litvinyenko Oroszországban a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harccal foglalkozott. Egyes vélemények szerint nem csak politikai ellenfelei lehetnek tehát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×