eur:
390.7
usd:
364.07
bux:
68169.48
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Markó: nem lehet előrelépni az erdélyi autonómia ügyében

Csütörtökön együtt ülésezik a román és a magyar kormány. Az ülésen a fejlesztéspolitikai célok összehangolása mellett várhatóan a székelyföldi területi autonómia ügyéről és az egyházi javak visszaszolgáltatásáról is szó lesz.

Hogy az egyeztetés milyen eredményeket hoz az autonómia kérdésében, azt egyelőre nem lehet tudni. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint nem lehet a Székelyföld területi autonómiájával kapcsolatban előbbre lépni a csütörtökön kezdődő román-magyar közös kormányülésen. Mint mondta, ebben a kérdésben az RMDSZ-t még a koalíciós partnere sem támogatja a román kormányban.

Szerinte ezért inkább a műemlékvédelemben és a magyar nyelvű iskolákkal kapcsolatban lehetne konkrét eredményeket elérni. Ezen a téren kellene egy listát létrehozni, amelyek már konkrétumokat, és nem csak elvi célokat fogalmaznak meg.

Mint mondta, az RMDSZ célja egy marosvásárhelyi, egy dévai valamit egy bukaresti magyar gimnázium létrehozása, valamint a többi mellett a gyergyószárhegyi kastély helyreállítása.

Változó etnikai viszonyok?

Azzal kapcsolatban, hogy Románia a tervek szerint az európai uniós csatlakozásával állampolgárságot adna a határain kívül élő románoknak, Markó Béla azt mondta: a kérdést alaposan át kell gondolnia, de nem tudja azonnal, egyértelműen támogatni azt. A Moldvai Köztársaság felől érkező betelepülők ugyanis megváltoztathatják az etnikai viszonyokat Romániában.

A romániai Magyar Polgári Szövetség ügyvezetője azonban úgy véli: a kérdést egyértelműen támogatni kell, azok után, hogy ugyanez a kérdés Magyarországon is előkerült.

Orbán Balázs más kérdésekben sem ért egyet Markó Bélával. Õ azt várja a magyar kormánytól, hogy vesse fel és támogassa a Székelyföld autonómiáját.

A témák

A november 16-i kormányülésen napirenden lesz a területfejlesztési és a határ menti kapcsolatok erősítése, az agrárszférában való együttműködés, határon átnyúló programok keretében az egészségügyi kooperáció, határátkelőhelyek felújítása, a közös útépítési projektek áttekintése, a kőolaj-készletezési együttműködés, és környezetvédelmi témák is: a verespataki aranybánya mellett uniós források igénybe vétele a Duna és a Tisza mentén - mondta a kancellária államtitkára

A műemlékvédelem terén a magyar és a román kormány megállapodhat a kolozsvári Mátyás-szobor közös restaurálásáról - közölte Gémesi Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×