eur:
390.7
usd:
364.07
bux:
68169.48
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Huszonöt kiló krumpli egy szavazatért?

Szlovákiában szerdán hivatalosan is kezdetét vette a helyhatósági választások kampánya. A szakemberek attól tartanak, hogy a december 2-án sorra kerülő voksoláson minden eddiginél alacsonyabb lesz a részvétel.

Bár a harc a választók kegyeiért már hetek óta zajlik, hivatalosan csak szerdán reggel 7 orakor vette kezdetét a helyhatósági választások kampánya. Az új választási törvény értelmében a kampány mindössze két hetes lesz. A voksolásra december 2-án kerül sor, 48 órával a választások előtt kampánycsend lép érvénybe.

A valaha volt legkevesebb szavazó?

Négy évvel ezelőtt csaknem 50 százalékos volt a választási részvétel, a szakemberek azonban most attól tartanak, hogy két hét múlva ennél sokkal kevesebben mennek majd el voksolni.

A legutóbbi közvéleménykutatások szerint az embereket már nem nagyon érdeklik a politikai csatározások, úgy érzik, hogy nincs nagy beleszólásuk a mindennapi történésekbe, még helyi szinte sem.

Az elemzők szerint a helyhatósági választások eredményeiből nem lehet majd politikai következtetéseket levonni, ugyanis számos képviselőjelölt függetlenként indul. Ugyanakkor szinte bizonyosra veszik, hogy a most kormányzó hármaskoalció helyi szinten is megerősiti pozicióit.

A legutóbbi felmérések szerint a három kormánypárt országos szinten csaknem 70 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

25 kiló krumpli egy szavazatért?

A választási kampány legnagyobb haszonélvezői az egyszerű polgárok lesznek, a jelöltek ugyanis mindent bevetnek a siker érdekében. A magyar turisták által is jól ismert hegyi központ, Donovaly polgármestere például fejenként 25 kilogramm krumplit osztott szét a falu polgárainak, sőt egy helikopter-kirándulásra is befizette őket.

Ötletes akciókból máshol sincs hiány, nem egy faluban személyesen köszöntik fel azokat, akiknek mostanában van a születsénapjuk, házról házra járnak, apró ajándékokat osztogatnak.

Szociológusok szerint a jelöltek azért döntenek az ilyen kampány mellett, mert ez nagyobb benyomást tesz a választókra, mint a méregdrága óriásplakátok vagy sajtóhirdetések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×