eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még nem függesztik fel a török csatlakozási tárgyalásokat

Az Európai Bizottság egyelőre nem javasolja a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését, de nem zárja ki azt, ha Ankara továbbra sem tartja be a Ciprussal kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

A brüsszeli testület megvitatta a tárgyalások eddigi eredményeit, és a hírek szerint úgy döntött, hogy egyelőre nem élezi ki a kérdést, nem javasolja a tárgyalások felfüggesztését. Ugyanakkor ha Törökország továbbra sem nyitja meg kikötőit a ciprusi hajók előtt, akkor az Európai Bizottság még a december 14-15-i uniós csúcs előtt sort keríthet erre.

Törökország tavaly októberben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, ám ezek csigalassúsággal haladnak. Részben azért, mert a törökök maguk sem tesznek meg mindent a szükséges reformok végrehajtásáért; emellett az EU fogadókészségénél is gondok vannak, a nyugati közvélemény jelentős része ugyanis ellenzi a 71 milliós iszlám ország felvételét.

A legégetőbb probléma azonban jelenleg az, hogy Törökország nem tartja be az EU-val kötött vámunió kiterjesztéséről szóló tavalyi megállapodást, azaz akadályozza az EU-tag Ciprusi Köztársaság hajóinak kikötését, repülőinek leszállását török területen.

Ankara azt állítja, hogy csak akkor hajlandó változtatni álláspontján, ha a nemzetközi közösség feloldja az egyedül általa elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni embargót. Az Európai Unió viszont ezt az álláspontot elfogadhatatlannak tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×