eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kivégzik-e Szaddám Huszeint?

N. Rózsa Erzsébet közel-kelet szakértő szerint várható volt, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnököt halálra ítélik.

A szakértő az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy nem egy ügyben zajlik per Szaddám Huszein ellen. Amelyben most ítélet született, még automatikusan fellebbviteli bíróság elé kerül, majd a döntés után marad harminc nap adott esetben a kivégzés végrehajtására.

A másik fontos ügyben - amelyet a több ezer kurd halálát okozó hadjárat miatt folytatnak a volt iraki diktátor ellen - még nincs ítélet. N. Rózsa Erzsébet szerint kérdés, hogy végrehajtó-e a kivégzés azelőtt, hogy határoznának ebben az ügyben is.

Az Egyesült Államok üdvözölte a mostani döntést, az Amnesty International és több szervezet ugyanakkor elítélte a halálbüntetés kiszabdását.

A közel-kelet szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltakozók a per formális hibáira és az Egyesült Államok nyomására hivatkoznak, de az Irakban élők többsége még így is elégedett az ítélettel.

N. Rózsa Erzsébet azt mondta: az ország belbiztonsági helyzetén alapvetően nem változtat, hogy a volt diktátort támogatók, jórészt szunniták, illetve a most ünneplő síiták hogyan fogadták a döntést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×