eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Európai botrány: gyógyszergyártó finanszírozza a rákellenes kampányt

Csütörtökön indul az az egész Európai Uniót átfogó rákellenes kampány, melynek célja az, hogy a kontinensen minden rászoruló egyforma ellátásban részesüljön. Időközben azonban kiderült, hogy a programot az egyik gyógyszergyártó finanszírozza, így egymás után mondanak le az európai parlamenti képviselők az igazgatótanácsból.

Nem akármilyen botrány készülődik Európában egy nappal egy, a kontinensen átívelő rákellenes kampány beindítása előtt. A botrány oka, hogy kiderült: a program mögött a Roche gyógyszeripari cég áll.

A tervek szerint Brüsszelben csütörtökön hatalmas csinnadrattával útnak induló Cancer United elnevezésű program célja az, hogy az Európai Unióban minden rászoruló egyforma ellátást kapjon.

A gyógyszergyártó cég egyik vezető munkatársa részt vesz a kampány közvetlen irányító testületében is, míg a Roche PR-cége adja a titkárságot és komoly hadjáratot folytat a klinikai dolgozók és az újságírók meggyőzésére.

Lemondások és tagadás

Az összefonódások átláthatatlansága és a finanszírozási kételyek miatt a közelmúltban több európai parlamenti képviselő és az Európai Rákbetegek Koalíciójának vezetője is távozott a Cancer United igazgatótanácsából.

A Roche szerda este határozottan tagadta, hogy a program valójában egy rendkívül hatékony marketingkampány lenne.

A szakértő aggódik

Másként gondolja viszont az egyik vezető brit rákszakértő. A London School of Hygiene and Tropical Medicine tanára, Michael Coleman azt mondta, hogy már korábban is komoly aggodalommal szemlélte a projektet: "A kormányokra minden bizonnyal nagy nyomás nehezedik majd, hogy az eddiginél többet költsenek a rákellenes gyógyszerekre - azon a teljesen hamis feltételezésen alapulva, mely szerint a több pénz csökkenti a halálozási rátát. Kíváncsi lennék, hogy a Cancer United igazgatótanácsában ülő méltóságok tisztában vannak-e a meglehetősen homályos háttérrel".

A szakember meglehetősen kritikusan fogalmazott a kampány központi elemének számító, a stockholmi Karolinska Intézet által készített tanulmánnyal kapcsolatban is, mely közvetlen kapcsolatba hozza a kormányok által a rákgyógyszerekre költött pénzt és a túlélési rátát.

Nyomást gyakorolni az Európai Unióra

A Cancer United kampányát a tervek szerint az Európai Parlament épületében indították volna útjára, ám jelenleg úgy tűnik, a megnyitó helyszíne a Solvay könyvtár elegáns épülete lesz.

A kampány "először a történelemben egy zászló alatt egyesíti a rákos betegek gyógyításában részt vevő összes felet...Európában" - írja a promóciós anyag. A program bevallott célja egymillió aláírás összegyűjtése, amely a remények szerint nyomást gyakorolna az Európai Bizottságra egy európai méretű stratégia kidolgozására.

Különös esetek

A kampánnyal kapcsolatban már több európai parlamenti képviselő is kifejezte nemtetszését. A Képviselők a Rák Ellen nevű szervezet tagja, Adamos Adamou például részt vett az igazgatótanács egyik korai ülésén, majd ezt követően lemondott.

Adamos Adamou és két képviselőtársa levelet is írt az igazgatótanács elnökének, az Edinburghi Egyetem professzorának, John Smythnek, kifejtve, hogy üdvözlik a figyelemfelkeltést, de "fenntartásaik vannak a Cancer United átláthatósága miatt, miután azt egy gyógyszeripari cég finanszírozza".

Az Európai Rákbetegek Koalíciójának elnöke, Lynn Faulds Wood még ennél is különösebben járt, őt ugyanis tudta nélkül jelölték az igazgatótanács tagjának. Amikor erre rájött, kérte, hogy vegyék le a listáról.

Megvédik a kampányt

A Cancer United igazgatótanácsának elnöke ugyanakkor levélben védte meg a programot. "Valaki előállt azzal az ötlettel, hogy minket a Roche pénzel, vagy hogy ez egy reklámfogás lenne, de ez rendkívül távol áll az igazságtól. Semmilyen helytelent nem látok abban, hogy bírjuk az iparág támogatását. Szeretném, ha az emberek nem ellenségként tekintenének rájuk" - fogalmazott John Smyth.

A Roche nemzetközi osztályának vezetője (aki szintén tagja a Cancer United igazgatótanácsának) tagadta, hogy marketingfogásról lenne szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×