eur:
388.93
usd:
360.83
bux:
68624.54
2024. május 7. kedd Gizella

A futurisztikus városban autó sem kell

A dél-svédországi Malmőben beköltöztek a lakók az első ökovárosnegyedbe, amely a lepusztult nyugati kikötő helyén épül. A városrész megújuló energiát használ, a buszok biogázzal üzemelnek, rengeteg a kert és a tó. Svédországban más városokban is készülnek már ökonegyedek, például Augustenborgban, hiszen az ország 2020-ra meg akar szabadulni olajfüggőségétől.

A fenntarthatóság Malmő város nyugati kikötőjének mottója. A dél-svédországi település valaha lepusztult nyugati negyedéből mára mintavárosrészt csináltak a svédek, színeset, takarékosat, kényelmeset- sok-sok zöldfelülettel. Az egyik sarkon betekintve hipermodern épületeket lehet látni óriás üvegablakokkal és napelemekkel, a másik oldalon középkori sorházak épültek rozsdabarna, zöld és, szürke borítással, és előkertekkel.

A mesterséges tavak között nincsenek hatalmas felhőkarcolók, vannak azonban bicikliutak és járdák, valamint szelektív hulladékgyűjtő pontok, amelyek tetejét szintén fű borítja. Autók csak a föld alatt parkolhatnak, de sok család nem is tart gépkocsit, hiszen a biogázzal üzemelő buszok Malmő többi részébe is folyamatosan közlekednek. A kerületnek egyelőre 1000 lakosa van, de az építkezés még zajlik, és végső soron 5 ezer lakás és 20 ezer munkahely létesül itt.

A mára kristálytiszta levegőjű egykori nyugati kikötő azonban jóval több, mint egy építészeti telitalálat. A valóban középkori svéd városka, a közeli Lund mintájára a magasabb épületek vannak kijjebb, nagyobb kilátással a tengerre, és a szűk kivezető utcákon nem tud végigsüvíteni a szél. Az ökovárosrész csatornarendszerét úgy alakították ki, hogy az esővíz minden cseppje hasznosul a tetőkertek és az udvari tavak számára, miközben az energiaellátást pedig egy 2 megawattos teljesítményű szélturbinával, és persze napelemekkel oldották meg

Az ökonegyed megépítésébe 34 millió dollárral szállt be a svéd kormány, de az unió is adott támogatást. Malmő nyugati kikötője ráadásul nem is az egyetlen város, ahol úgynevezett zöld megoldásokat alkalmaznak azért, hogy a svéd politikusok betarthassák a választóknak tett ígéretüket, és 2020-ra függetleníthessék Svédországot az olajkitermeléstől, illetve az előbb-utóbb várható olajválságtól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×