eur:
388.75
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Észak-Korea bejelentette: sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre

Észak-Korea sikeres földalatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A jelentés, amely szerint a kísérlet nyomán nem szivárgott ki sugárzó anyag, "történelmi eseményként" tálalta a tesztet, amely, mint írták, "örömmel tölti el" az észak-koreai hadsereget és a népet.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség védelmi illetékesektől származó értesülése szerint a kísérletet helyi idő szerint nem sokkal fél tizenegy után (közép-európai idő szerint hajnali fél négy után) hajtották végre Kildzsu város közelében, az ország északkeleti részén.

A dél-koreai földtani megfigyelő központ bejelentette, hogy a Richter-skálán mért 3,6 fokozatú rengést észlelt az észak-koreai kísérlet bejelentett időpontjában. A központ kizárta, hogy a földmozgás természetes eredetű lett volna.

Az ausztrál kormányfő is azt közölte hétfőn, hogy földrengési adatok erősítették meg az észak-koreai nukleáris kísérletet. John Howard ugyanakkor nem részletezte, hogy milyen adatokra hivatkozik.

Washington egyelőre nem erősítette meg hivatalosan

Az amerikai földtani intézet előzőleg azt közölte, nem mértek rengést a Koreai-félszigeten az elmúlt 48 órában, de hozzáfűzték, nem lehet tudni, hogy egy földalatti robbantás elég erős-e ahhoz, hogy a műszereik érzékeljék azt.

Egyelőre az amerikai védelmi minisztérium egy névtelenséget kérő illetékese sem tudta megerősíteni az atomkísérlet tényét. Egy másik tisztségviselő szerint azonban, akit a Fox News hírcsatorna idézett, a Fehér Ház úgy véli: Észak-Korea valóban végrehajtotta a nukleáris kísérletet.

Dél-Korea riadókészültségben, Japán szankciókat követel

Ro Mu Hjon dél-koreai elnök a kísérleti robbantás hírére sürgős tanácskozásra hívta a szöuli kormány illetékes minisztereit, és riadókészültségbe helyezték valamennyi dél-koreai haderőt.

"Megbocsáthatatlannak" nevezte az észak-koreai nukleáris kísérletet hétfőn Szöulban a hivatalos dél-koreai látogatásra érkezett Abe Sindzo japán kormányfő, aki a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint kijelentette: össze kell gyűjteni az ügyről a lehető legtöbb információt, de mindenkinek meg kell őriznie hidegvérét.

Siozaki Jaszuhisza kormányszóvivő közölte: ha megerősítést nyert az észak-koreai nukleáris kísérlet, Japán további szankciókat követel Phenjan ellen. Aszo Taro japán külügyminiszter azt hangsúlyozta: Tokió támogatja az ENSZ-charta VII. fejezetének alkalmazását, amely a katonai erő alkalmazását is lehetővé teszi.

Kína is elítéli az atomkísérletet

A kínai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az atomkísérletet, és annak a reményének adott hangot, hogy Észak-Korea visszatér a Pekingben folyó hatoldalú tárgyalásokhoz.

A phenjani külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantásra készül, de nem közölte annak tervezett időpontját. A bejelentés aggodalmat váltott ki világszerte. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken hivatalos, de nem kényszerítő erejű nyilatkozatban felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen le a tervezett kísérleti atomrobbantásról.

{{keretes_cim}}

Tálas Péter haditechnikai szakértő szerint elsősorban azért nem függesztette fel atomkísérleteit - korábbi kijelentései ellenére - Phenjan, mert az Egyesült Államok hosszú éveken keresztül nem volt hajlandó közvetlenül tárgyalni Észak-Koreával. A távol-keleti ország esetében nagyobb lehetősége lett volna George Bushnak arra, hogy visszafogja az eseményeket - vélekedett Tálas Péter.

A szakértő rámutatott arra: ha bebizonyosodik, hogy Phenjan valóban sikeres nukleáris robbantást hajtott végre, az alapvetően megváltoztatja Észak-Korea státuszát, és a térségben egy atomfegyverkezési versenyt indíthat el.

Tálas Péter megjegyezte: ugyanettől tart Irán esetében is. Egy sikeres iráni atomfegyverkezési program ráadásul egy olyan térségben indíthatja be a nukleáris fegyverkezési versenyt, amely a világgazdaság szempontjából talán még fontosabb mint a Távol-Kelet - jegyezte meg a haditechnikai szakértő az InfoRádiónak adott nyilatkozatában.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×