eur:
390.71
usd:
365.02
bux:
68240.73
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Életbe lépett a tűzszünet Libanonban

Hétfő reggel hét órakor életbe lépett az Izrael és a libanoni síita Hezbollah közötti tűzszünet. Az izraeli kormányfő már hajnali egy órakor elrendelte a libanoni harcok befejezését.

Életbe lépett hétfőn közép-európai idő szerint 7:00 órakor az Izrael és a libanoni síita Hezbollah közötti tűzszünet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nyomán született fegyvernyugvást egyidejűleg jelentették be Jeruzsálemben és Bejrútban.

A Háárec izraeli napilap internetes oldala úgy értesült, hogy Ehud Olmert utasítása alapján közép-európai idő szerint már éjjel 1 órától csak önvédelemből használhatják fegyverüket az izraeli katonák.

Az izraeli hadsereg ezzel hat órával a tűzszünet tervezett életbe lépése előtt beszüntette a harcot.

Megszűntek az összetűzések

Tamás Lajos, Magyarország libanoni nagykövete az InfoRádióban elmondta: Bejrútban saját tapasztalata szerint is tűzszünet van. Az izraeli hadsereg abbahagyta a bombázást, ami különösen azért feltűnő, mert vasárnap még erőteljesen támadta a libanoni fővárost.

A nagykövet megerősítette, hogy arab nyelvű információk sem számolnak be összeütközésekről. Tamás Lajos hozzátette: a helyiek bíznak a tartós békében, amit az is jelez, hogy a menekültek közül sokan hazaindultak.

A diplomata ugyanakkor rámutatott: a tűzszünet életbe lépésével újra előtérbe kerülnek a háborús helyzet miatt az utóbbi időben háttérbe szoruló ellentétek a kormány és a Hezbollah között.

Kérdés: mennyire elkötelezettek a felek?

Valki László nemzetközi jogász szerint elképzelhető, hogy lesznek provokációk Izrael és a libanoni Hezbollah között, hiszen a tapasztalat azt mutatja: ilyen minden tűzszünetben előfordul.

Hogy ezekre hogyan reagál majd a két fél, az attól függ mennyire elkötelezettek a tűzszünet mellett, mennyire vannak meggyőződve arról, hogy a további katonai cselekmények csak árthatnak helyzetüknek- tette hozzá a szakértő.

A Hezbollahnak azzal kell szembenéznie, hogy ha a tűzszünet tartós lesz, akkor le kell adnia fegyvereit, és békésebb időszakra kell berendezkednie - emlékeztetett a nemzetközi jogász.

Valki László szerint Izrael, hacsak nem érik újabb támadások, feltételezhetően nem indít már újabb támadó hadműveleteket.

Helyi várakozások szerint nem lesz tartós a tűzszünet

Banai Tibor Libanonban tartózkodó újságíró az InfoRádióban azt mondta: helyi várakozások szerint nem tarthat sokáig a hétfő reggel életbe lépett tűzszünet.

Az újságíró szerint még a tűzszünet előtti utolsó percekben is bombázott az izraeli hadsereg Libanonban.

Jóváhagyták a határozatot

Kofi Annan ENSZ főtitkár vasárnap hajnalban jelentette be, hogy az izraeli és a libanoni kormányfő megállapodása szerint közép-európai idő szerint reggel 7 órakor befejeződnek a harcok Libanonban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának péntek éjjel elfogadott tűzszüneti határozatát a zsidó állam vasárnap, a bejrúti kabinet pedig szombaton hagyta jóvá.

Közben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte: már folynak az előkészületek az első, 4000 fős nemzetközi egység Dél-Libanonba telepítésére. Javier Solana úgy vélte: az alakulatokat rövid időn belül a térségbe vezénylik.

Mit mond az ENSZ határozata?

A BT határozata szerint a dél-libanoni tűzszünet betartását egy 15 ezer fős ENSZ-erő és a libanoni hadsereg alakulatai ellenőriznék, ezzel egyidőben az izraeli erőknek ki kell vonulniuk Libanonból.

A határozatban szerepel az is, hogy a Hezbollah engedje szabadon a július 12-én elrabolt két izraeli katonát.

Az InfoRádió által megkérdezett Közel-Kelet szakértő szerint nem valószínű, hogy tartós lesz az izraeli-libanoni tűzszünet. Gazdik Gyula úgy vélekedett, hogy az ENSZ-től nem várható komolyabb szankció, ha valamelyik fél megszegi a megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×