eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Továbbra is vitáznak a nagyhatalmak a libanoni konfliktustól

Miközben sorra születnek az azonnali libanoni tűzszünetet követelő felhívások, George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő csúcstalálkozóján is szóba kerül a kérdés. Bush eddig a nagyszámú polgári áldozat ellenére sem támogatta a fegyvernyugvást, mert azt mondta, nem akar "hamis békét".

Az izraeli légierő péntekre virradóra további 130 célpontot támadott, miután a kormány úgy döntött, hogy a háborút továbbra is inkább a levegőből és a tüzérséggel vívják.

Ennek ellenére arról is döntött, hogy három hadosztálynyi tartalékost mozgósít; az izraeli lapok ebből azt olvasták ki, hogy elhúzódó háborúra számít.

Dél-Libanonból sok polgári lakos még mindig nem menekült el, mert vagy nincs elég pénze, vagy a lakóhelyéhez kötődő idős ember - jelentették a térségében tartózkodó tudósítók.

Izrael ugyanakkor közölte: terroristának, vagy szimpatizánsnak tart mindenkit, aki a déli határsávban maradt.

Ha ezekből a falvakból rakétát lőnek ki, akkor a föld színével teszik egyenlővé a településeket - mondta Haim Ramon izraeli igazságügyminiszter.

Közben pénteken csúcstalálkozót tart Izrael két fő nemzetközi támogatója az Egyesült Államok és Nagy-Britannia.

Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás, hogy a polgári áldozatok nagy száma miatt George Bush és a hozzá látogató Tony Blair is szólítson fel azonnali fegyvernyugvásra.

Még Blair egyik volt tanácsadója is hibának nevezte azt, hogy a miniszterelnök feltétel nélkül követi az amerikai irányvonalat.

Bush elnök azonban eddig tartotta magát ahhoz az álláspontjához, hogy nem akar "hamis békét" - azaz úgy véli, hogy egy azonnali tűzszünet nem venné elejét egy későbbi a konfliktusnak.

A tárgyalásokon valószínűleg szóba kerül, hogy Nagy-Britanniában dühöt váltottak ki azok a jelentések, amelyek szerint az izraeli légierő egy skóciai repteret érintve szállít az Egyesült Államokból fegyvert, többek között egy pusztító erejű, bunkerek ellen kifejlesztett bombát.

Miközben a háború áldozatainak száma libanoni oldalon már több, mint 450, Izraelnek pedig 51 halottja van, az ENSZ Biztonsági Tanácsa két napon át vitázott a békefenntartói haláláról szóló nyilatkozat szövegén.

Végül a BT nem határozatot, hanem kevesebb erővel bíró állásfoglalást fogadott el.

Az Egyesült Államok nyomására kikerült a szövegből az, hogy legyen közös Izraeli és ENSZ-vizsgálat, és nem utalnak a békefenntartók elleni "szándékos támadásra" sem. Izrael korábban bocsánatot kért és azt mondta, hogy baleset történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×