eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Duray: Szlovákiát részben fasiszták irányítják

A pozsonyi rendőr-főkapitányság kérdéseket intézett a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjához, miután a Szlovák Nemzeti Párt vezetője, Jan Slota feljelentette Duray Miklóst, az MKP ügyvezető alelnökét. A hatóságok azt tudakolják, milyen minőségében vett részt Duray Miklós egy februári budapesti konferencián.

Duray Miklós az InfoRádióban elmondta: Jan Slotának ez talán már a 15. feljelentése ellene, a meglepő az, hogy a rendőrség eljárást indított az ügyben.

Arról kérdezősködtek, hogyan történt a meghívás, és a meghívó szövegét is látni akarják, holott bármilyen nyilvános szerepléssel kapcsolatban nonszensz engem gyanúsítani - tette hozzá a szlovákiai magyar politikus.

A szóban forgó, kisebbségekkel foglalkozó konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia és a Duna TV által szervezte, a Duna TV Autonómia csatornájának elindulása előtt.

Nyilvános inzultusok

Duray Miklós szerint Szlovákiában egyre kínosabbá válik a helyzet, mert a Szlovák Nemzeti Párt részt vesz a kormányban, amely felett pedig az a háromtagú koalíciós tanács áll, amelynek egyik tagja Jan Slota.

A Szlovák Nemzeti Párt minden megnyilvánulása alapján fasiszta párt, vezetője nemzetiségi gyűlöletet hirdet, és fegyveres akciókra buzdít egy másik nemzet ellen - hangsúlyozta a politikus.

Duray Miklós hozzáfűzte: az új kormány megalakulása óta ismét előfordulnak Szlovákiában nyilvános inzultusok, azt mondják a magyaroknak, hogy ne beszéljenek anyanyelvükön, valamint áthúzzák a magyar feliratokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×