eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

Drága hadihajó épül a Világkereskedelmi Központ roncsaiból

New Orleans közelében épül a USS New York hadihajó, amelybe a 2001. szeptember 11-én lerombolt Világkereskedelmi Központ anyagának egy részét is beépítik.

A projektet a kezdetek óta felügyelő haditengerészeti tiszt szerint a hajó elejét - ahová a Világkereskedelmi Központból származó acélt beépítik - a terrortámadás áldozatainak ereje és szentsége erősíti.

A következő negyven évben ez a hajó az egész világon megmutatja majd haditengerészetünk erejét a terrorizmus elleni küzdelemben - tette hozzá a tiszt.

A 2008-ban átadni tervezett hajó építése több mint fél évig szünetelt a Katrina hurrikán tavalyi pusztítása miatt.

Elkötelezett építők

A legtöbb munkás azonban nem ment el, mert számukra éppen a hajó jelenti az összekötő kapcsot New York és New Orleans, a két, tragédiák által sújtott város között.

Az itt dolgozók közül sokaknak ad erőt a különleges hajó építése, az egyik darukezelő például már tavaly nyugdíjba mehetett volna, de még dolgozni akar a New York elkészüléséig.

A tervnek ellenzői is akadnak, akik szerint rossz üzenetet hordoz a maradványok hadihajóba való beépítése; az áldozatok rokonai azonban támogatják az építkezést.

Erős és drága

Az LPD 21 katonai jelzésű hajó a San Antonio-osztály ötödik tagja lesz. Ez az osztály képezi a jövőben az amerikai kétéltű hadműveletek alapját.

Egy San Antonio osztályú, partra szállító hajó mintegy 1,2 milliárd dollárba kerül, 208 méter hosszú, 400 fős legénysége van, és 800 tengerészgyalogost tud szállítani.

A magas költségek miatt felmerült, hogy csökkentik az eredileg 12 tagúra tervezett osztály létszámát.

A hajó rendelkezik az összes, partraszálló hadműveletekhez szükséges adottsággal, így képes kétéltű járművek és helikopterek indítására és fogadására, valamint egy összetett hadművelet parancsnoki központjaként is szolgálhat.

Érdekesség, hogy a tervek szerint a San Antonio osztály 8. tagja a USS Arlington (a Pentagon szeptember 11-én lerombolt szárnya), 9. tagja pedig a USS Somerset (a negyedik eltérített gép lezuhanásának helye) nevet kapja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×