eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin

Huszonhárom halott az egyiptomi véres merényletben

Huszonhárom halottja és több mint hatvan sebesültje van az egyiptomi Dahab üdülőhelyen elkövetett három robbantásnak - közölte kedden hajnalban az egyiptomi belügyminisztérium. A közszolgálati rádió úgy tudja, hogy a merényleteknek egy magyar sérültje van. Az áldozatok többsége egyiptomi, de van közöttük egy-egy svájci, orosz és német is.

Az Akabai-öbölben fekvő Dahab város bazár-negyedében hétfő este, helyi idő szerint negyed nyolckor hajtottak végre három öngyilkos merényletet.

A robbantásokban a hivatalos adatok szerint 23-man vesztették életüket, 62-en megsebesültek. Utóbbiak többsége egyiptomi, de van közöttük húsz külföldi is, mégpedig dán, brit, olasz, német, francia, amerikai, dél-koreai, libanoni, palesztin, izraeli és ausztrál állampolgárok.

A 47 magyar biztonságban van

Sem a halottak, sem a sebesültek között nincs magyar állampolgár - közölte a magyar Külügyminisztérium. A közszolgálati rádió ugyanakkor Pető Tibor kairói magyar nagykövetre hivatkozva arról számol be, hogy a robbantásoknak egy magyar sérültje is van, őt égési sérülésekkel kezelik.

A kairói magyar nagykövetség első beosztottja az InfoRádióban elmondta: a térségben 47 magyarról tudnak, ők egy búvárközpont vendégei. Csulák Péter emlékeztetett arra, hogy a magyar állampolgároknak nem kötelező bejelentkezniük, ha Egyiptomba utaznak.

Nem vállalták a felelősséget

A merényletek elkövetéséért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, a hatóságok ugyanakkor arra gyanakszanak, hogy akárcsak a korábbi merényleteket, a mostaniakat is egy szélsőséges iszlám aktivistákból álló, Sínai-félszigeti csoport követhette el.

Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is elérte csúcspontját, a szállodák gyakorlatilag tele vannak.

Tavaly júliusban több mint 60 ember vesztette életét egy pokolgépes támadásban az egyiptomi Sarm-el-Sheikben.

Nemzetközi reakciók

Több nemzetközi vezető politikus is élesen elítélte a merényleteket. Hoszni Mubarak egyiptomi államfő szörnyű terrorcselekményekről beszélt, s hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hatóságok lecsapjanak a felelősökre.

Elítélte a merényleteket Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök és a Hamász radikális mozgalom vezette palesztin kormány. A korábban hasonló terrorcselekmények miatt hírhedtté vált Hamász állásfoglalását a kormány szóvivője ismertette.

Megdöbbenésének adott hangot a merényletek miatt George Bush amerikai elnök is, aki éles szavakkal ítélte el az újabb terrorcselekményeket és a terrorizmus elleni harc fokozására szólított fel.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×