eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Van, ahol most már nem drágul tovább az albérlet

Több településen is elérték a fizetőképesség felső határát.

Továbbra is emelkednek az átlagos bérleti díjak Budapesten és a megyeszékhelyeken, de a részletes adatok alapján már vannak fővárosi kerületek és vidéki nagyvárosok, ahol megállt a drágulás – idézi az ingatlan.com legfrissebb elemzését a Világgazdaság. Az összeállítás a bérleti díjak változását vizsgálta évtizedes távlatban.

Az Eurostat szerint

2007 és 2019 harmadik negyedéve között Magyarországon több mint 60 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak.

Ezzel a magyar piac a a harmadik legnagyobb emelkedést produkálta az EU-ban Csehország és Litvánia után. Az ingatlan.com elemzésében pedig több mint 10 ezer magánszemély által tavaly és idén januárban feladott hirdetés alapján mérte fel a magyar albérletpiac sajátosságait.

A kiadó lakások átlagos bérleti díja Budapesten idén januárban 165 ezer forint volt, 10 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyeken pedig 11 százalékkal, 100 ezer forintra nőtt a havi díj. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az átlagos bérleti díjak alapján továbbra is tempós díjemelkedésre lehet számítani, igaz, a béremelések ütemének idei csökkenése miatt ez visszafogottabb lesz a tavalyinál.

A trendet az is fenntartja, hogy az országon belüli migráció során sok lakhelyváltó, vagy ingázó vásárlás helyett inkább lakást bérel a fővárosban, vagy a nagyvárosokban.

"Az idén januári adatok szerint azonban több olyan kerület és város van, ahol véget ért az emelkedés"

– emelte ki Balogh László.

Így a főváros VI. kerületében januárban 199 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami mindössze 2 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. Az V. kerületben pedig stagnáltak az árak, így most 230 ezernél jár a havi díj.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben szintén mindössze 2 százalékkal, 100 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Kecskeméten és Szombathelyen változatlanul ugyanennyiért lehet lakást bérelni. Pécsett sem volt drágulás, itt átlagosan 90 ezer forintot kell fizetni.

A szakértő szerint könnyen lehet, hogy

az év során még több város és kerület vált stagnálásba,

mert a bérleti díjak is sok helyen közelítik azt a szintet, amelynél többet a bérlők már nehezen tudnak kifizetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×