eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin

Csökkennének a bérek a kötelező létszámbővítés miatt

Lapértesülések szerint egy készülő jogszabálytervezet szerint átlagosan a duplájára kell emelniük a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaknak dolgozóik létszámát. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban azt mondta, a tervezet vélhetően ellentétes az uniós jogszabályokkal.

"Nem ismerjük a jogszabály tervezetét, előzetes egyeztetés ebben a kérdésben nem volt, mi is csak a sajtóból értesültünk arról, hogy készülhet ilyen jogszabály. Részleteket sem ismerünk, tehát nem tudjuk megmondani, hogy milyen alapterületről van szó, csak az eladótérről vagy az áruház teljes alapterületéről" - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak.

Hozzátette: az is kérdés, milyen munkavégzés számít eladó tevékenységnek, és hogy az árufeltöltő is beleszámít vagy sem. Mindezek nagyon fontos nyitott kérdések, amelyek azt jelentik, hogy pontos, számszerű előrejelzést adni arra, hogy hány alkalmazottat kell felvenni és mindez mibe kerül, a jelenlegi információk alapján nem lehet.

"Ha rákényszerítik az áruházakat arra, hogy felvegyenek alkalmazottakat a meglévők mellé, ez kedvezőtlen gazdasági hatásokkal fog járni" - hangsúlyozta a főtitkár.

Szerinte ez azt fogja jelenteni, hogy kénytelenek lesznek az ott dolgozók bérét is csökkenteni, és az újonnan felvett dolgozókat is a lehető legalacsonyabb béren tudják majd foglalkoztatni, hiszen ez költségtétel, ami nyilván befolyásolja a fogyasztói árakat is.

"Ott, ahol piaci alapokon működnek a vállalkozások, ilyen előírás nem létezik, ráadásul az uniós joggal is feltehetően ellentétes lenne ilyen kötelezettség, hiszen elsősorban a nagy áruházakat köteleznék arra, ami az ő gazdasági érdekükkel egyáltalán nincs összhangban. Ha összhangban állna, akkor maguktól is bővítenék a létszámot, tehát ez feltehetően ütközik az uniós joggal" - fűzte hozzá Vámos György.

"Nem fordulunk emiatt Brüsszelhez, mert az OKSZ-nek nem szokása Brüsszelbe rohangálni, de felesleges is, hiszen az Európai Unió saját hatáskörben is indíthat ilyen vizsgálatot" - véli az OKSZ főtitkára, aki úgy gondolja, nyilván figyelik a magyar jogalkotást, hiszen láttuk már a reklámadó vagy az élelmiszer-felügyeleti díj eseteiből, hogy nagyon gyorsan és határozottan tudnak lépni, több magyar jogszabályt az elmúlt hónapokban fel is függesztettek.

"A jogszabály részleteinek ismerete nélkül nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy unióellenes vagy sem, de nem tudok arról, hogy ilyen szabályozás bárhol a világon létezne" - fogalmazott Vámos György.

Hozzátette: abban bíznak, hogy lesz valamilyen egyeztetés, ahol az érveiket, ellenérveiket el tudják mondani. Mivel a jogszabály a bérhelyzetet rontani fogja, a munkaerőhiányon sem enyhít majd, az OKSZ nem látja az igazi célját és mozgatórugóját, ezért lenne szükség egyeztetésekre.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×