eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin

Évi negyvenezer megkeresés érkezik a hatóságoktól a Telenorhoz

Évi 70 millió forintjába kerül a Telenornak, hogy a különböző hatóságoktól érkezett 40 ezer, mobiltávközléssel kapcsolatos megkeresést megválaszolja - mondta Erdélyi Márk, a távközlési szolgáltató társaság jogi igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A személyes és helyhez kötött adatok 70 százalékát a rendőrség kéri, 20 százalék jut a bíróságokra és ügyészségekre, míg 10 százalék az adóhatóságra.

A lehallgatásokat a nemzetbiztonsági szolgálatok közvetlenül végzik, azokról a távközlési cégnek nincs is információja - válaszolta kérdésre a jogi igazgató.

A Telenor által tárolt adatok három csoportba sorolhatók. Az elsőbe tartoznak a szerződést kötő ügyfél személyes adatai, a másodikba a hitelképességét igazolók, például a bankszámlája forgalmi adatai. A cég ugyanis az előfizetőinek egy hónapig hitelez, a számlát utólag küldi.

A harmadik csoportba tartozó adatok a számlázáshoz szükségesek, ide tartozik a beszélgetés dátuma, ideje, helyszíne és időtartama is. A beszélgetés tartalmát nem rögzítik, az SMS-t pedig addig őrzik, amíg azt nem fogadja a címzett, de két hét után mindenképpen törlik - mondta a jogi igazgató.

Az internet forgalmi adatai között nem rögzítik a felkeresett honlapokat.

A hatóságok által kért adatok fele a készülékek egyedi azonosítójára vonatkozik, 20 százalék pedig az adott készülék forgalmi adataira szól. A kért adatok 20 százaléka nem alkalmas arra, amire a hatóság használni akarja, ilyenkor egyeztetnek. Egyes országokban a hatóságok fizetnek a távközlési szolgáltatóknak az adatokért, ott kevesebbet is kérnek tőlük - tette hozzá Erdélyi Márk. Magyarországon ingyenes a kötelező adatszolgáltatás.

A forgalmi és a földrajzi helyi adatokat egy évig, a nem fogadott hívásokét fél évig őrzi a szolgáltató. A személyes adatokat pedig a szerződés lejártát követő egy év múlva törlik.

Az internet forgalmi adatai között nem rögzítik a felkeresett honlapokat.

A hatóságok által kért adatok fele a készülékek egyedi azonosítójára vonatkozik, 20 százalék pedig az adott készülék forgalmi adataira szól. A kért adatok 20 százaléka nem alkalmas arra, amire a hatóság használni akarja, ilyenkor egyeztetnek. Egyes országokban a hatóságok fizetnek a távközlési szolgáltatóknak az adatokért, ott kevesebbet is kérnek azoktól - tette hozzá Erdélyi Márk. Magyarországon ingyenes a kötelező adatszolgáltatás.

A forgalmi és a földrajzi helyi adatokat egy évig, a nem fogadott hívásokét fél évig őrzi a szolgáltató. A személyes adatokat pedig a szerződés lejártát követő egy év múlva törlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×