eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin

Az elemzők borúlátóbbak a kormánynál

A februári tanácstalanság után szinte egyöntetűen kamatemelést várnak a Magyar Nemzeti Banktól az elemzők a Reuters márciusi felmérésben. A nagy többség hétfőn 25 bázispontos emelésre számít.

A legutóbbi hetek jegybanki nyilatkozatai után a Reuters által megkérdezett elemzők szinte kivétel nélkül kamatemelést várnak a Monetáris Tanács március 31-i ülésén. A nagy többség arra számít, hogy a jegybanki alapkamat negyed százalékponttal 7,75 százalékra emelkedik.

A hétfői emelés azt jelentené, hogy még egy év sem telik el a kamatcsökkentések elindulása után, és az MNB máris átlép a kamatemelési ciklusba. Az előrejelzések szerint a változás csak átmeneti lesz, mert valószínű, hogy néhány hónap múlva, az év második felében ismét változik a kamatpolitika iránya, és újra a csökkentés kerülhet előtérbe.

Az elemzői konszenzus szerint az alapkamat 8 százalékon érheti el a csúcsot, azaz amennyiben 25 bázispontos lesz a hétfői emelés, akkor még egyszer negyed százalékpontos kamatemelésre kell számítani a közeljövőben.

Változtak az éves átlagos inflációra vonatkozó elemzői előrejelzések is, 2008-ra és 2009-re egyaránt 10 bázisponttal emelkedtek a februári felméréshez képest, 6 illetve 3,8 százalékra. Ez utóbbi a jegybank 3,6 százalékos friss előrejelzése felett van.

A gazdaság éves növekedésére vonatkozó konszenzus az idei első negyedévre háromtized százalékponttal 1,2 százalékra csökkent, a 2008-as előrejelzés változatlanul 2,2 százalék. Ez utóbbi még mindig alacsonyabb a kormányzati előrejelzésnél, amelyet a múlt héten 2,8-ról 2,4 százalékra csökkentettek.

A 2009-re vonatkozó elemzői GDP növekedési prognózis 10 bázisponttal 3 százalékra csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×