Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden negyedik ember érintett a korrupcióban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon az elmúlt egy évben minden negyedik ember élt a korrupció eszközével. Az emberek általában soronkívüliséget akarnak így elérni, vagy pályázatuk pozitív elbírálását várják a vesztegetéstől.

Az elmúlt hónapokban a különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított Zuschlag János egykori szocialista politikus nevéhez fűződő korrupciós botránnyal volt tele a sajtó. A volt politikus és társai ellen azért indult eljárás, mert a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását szabálytalanul használták fel.

Magyarországon azonban már egy ilyen szintű botrány sem veri ki a biztosítékot az emberek körében - mondta az InfoRádióban az Üzlet és Siker című magazin projektvezetője. A lap ennek kapcsán készített felmérést a hazai korrupciós helyzetről.

Ebből kiderült, hogy az elmúlt egy évben minden negyedik felnőtt ember vesztegetéssel próbált előnyt szerezni valahol. Általában a nehézkesen, lassan működő hivatalok munkatársait "sürgetik meg" egy kis kenőpénzzel, így az emberek a szokott eljárási időnél hamarabb juthatnak például útlevélhez vagy jogosítványhoz.

Juhász Péter elmondta azt is: a lakosság negyede megengedhetőnek, vagy szükséges rossznak tartja a korrupciót, minden tizedik ember pedig rendszeresen alkalmazza azt.

A felmérés készítőinek feltevése az volt: a vesztegetés azért ilyen elterjedt Magyarországon, mert az alapvető állami szolgáltatást nyújtó intézmények gyengén működnek. Ez be is igazolódott a válaszokból, amelyek szerint a legrosszabbul az egészségügy áll, de a rendőrségtől sem kapják meg az emberek azt a szolgáltatást, amit elvárnának.

A vizsgálat érdekessége, hogy az adóhivatallal kapcsolatos kérdések kapcsán sokan megtagadták a válaszadást, azaz a civil véleménynyilvánítás még mindig gyermekcipőben jár Magyarországon.

Hanganyag: Panulin Ildikó