eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az eredmények a legpesszimistább előrejelzéseket is alulmúlták

A legpesszimistább előrejelzéseknél is kevesebb tőke áramlott a hazai kis- és közepes vállalkozásokba az elmúlt években - mondta az InfoRádióban Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Az évi 100 millió forintnál magasabb árbevétellel rendelkező kis- és közepes vállalkozásoknak mindössze 0,6 százalékánál hajtottak végre tőkeemelést 2006-ban - mondta az InfoRádióban Zoltán Csaba. Azaz a több mint 36 ezer vállalkozás közül 219-ben.

A 219 eset között mindössze 35 olyan volt, amelynek során a tőke egy tulajdonostól független pénzügyi befektetőtől eredt. Elmondta azt is: a szektor vállalkozásaiba 575 millió forint friss tőke érkezett.

Az alacsony számnak pozitív okai is lehetnek. Például az, hogy a bankok sokkal könnyebben adnak hitelt a vállalkozásoknak, így azok nem igényelnek tőkebefektetést. Emellett vissza nem térítendő uniós támogatásokból is hozzájuthatnak forrásokhoz.

A tőkeáramlást azonban a befektetők félelmei is visszafogják. Kockázatosnak tartják a szektort, mert a sok esetben családi vállalkozásként működő cégek pénzügyi elszámolása gyakran átláthatatlan. Emellett néhány terméktípussal, kevés vevőre koncentrálnak, így egy piaci változás jelentősen megrendítheti pozíciójukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×