eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

GVH: az OTP Bank félreérthető módon tájékoztatta ügyfeleit

A Gazdasági Versenyhivatal szerint az OTP az intézmény rosszhírét keltette, vagy legalábbis erősen félreérthető módon tájékoztatta ügyfeleit - mondta a versenyhivatal szóvivője. Mihálovits András hozzátette: az OTP ügyfeleitől tudták meg, hogy a pénzintézet levele szerint a versenyhivatali döntés az oka a kezelési költségek megemelésének.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint az OTP Bank Nyrt. félreérthető módon tájékoztatta ügyfeleit a lakáshitel üzletágában tett kötelezettségvállalásáról, ugyanis a kezelési költség maximumának visszaállításáról tájékoztató levelében félreérthető módon úgy fogalmaz, mintha a kezelési költségek emelése a GVH elvárása alapján történne, noha erre a versenyhatóság nem kötelezte, és nem is kötelezhette volna az OTP-t és egyetlen pénzintézetet sem - mondta az InfoRádiónak a versenyhivatal szóvivője.

Mihálovits András kifejtette: a GVH azért indított az OTP ellen eljárást, mert a bank 2005 nyarán megemelte a lakáskölcsönök végtörlesztési díját, majd megváltoztatta a kezelési költséget is, az addigi maximum havi 9 ezer forint helyett valamennyi ügyfelével szemben 2 százalékot érvényesített, aminek következtében számos ügyfél törlesztő részlete jelentős mértékben emelkedett.

Az eljárás tavaly decemberben az OTP kötelezettségvállalásával zárult: a bank vállalta, hogy azon ügyfeleinek, akik a megemelt elő- illetve végtörlesztési díj mellett törlesztettek, visszatéríti a különbözetet, azoknak pedig, akiket a módosulás hátrányosan érintett, átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az eredeti szerződéses feltételek mellett elő- illetve végtörlesszék hitelüket.

A kezelési költség visszatérítését, valamint a kezelési költség eredeti mértékének visszaállítását, illetve esetleges módosítás esetén az ügyfelek előzetes értesítését az OTP Bank nemcsak saját, hanem az OTP Jelzálogbank ügyfelei számára is vállalta, az elő- és végtörlesztési díjak visszafizetését, valamint az eredeti feltételek szerinti előtörlesztés korlátozott időre történő megnyitását azonban csak saját ügyfelei számára - tette hozzá a GVH szóvivője.

A kötelezettségvállalás nem terjedt ki arra, hogy az OTP Bank a jövőben egyáltalán nem fogja megemelni a kezelési költséget, ám, ha változtatni kívánja, akkor erről kötelezettségvállalása szerint 90 nappal a hatálybalépés előtt tájékoztatnia kell ügyfeleit, hogy az új kondíciókkal elégedetlen ügyfeleknek lehetőségük nyíljon kiváltani a hitelt akár bankváltással is.

Az OTP Bank ügyfeleit január 31-ig értesítette a kezelési költség maximumának visszaállításáról, majd annak ismételt megemeléséről, és ennek a levélnek a megfogalmazását kifogásolja a versenyhatóság - emelte ki Mihálovits András.

A GVH sajtóközleménye emlékeztet: a kötelezettségvállalások elfogadásánál fontos szempont volt, hogy ily módon jelentős számú ügyfél részesül egyszerű eljárással, gyorsan olyan anyagi kárpótlásban, amelyhez egyébként csak több éves bíróság előtti, jelentős költségekkel járó jogvitát követően juthattak volna hozzá, feltéve, hogy vállalják az ezzel járó terheket.

A fogyasztók tájékoztatására készült kérdés-felelet összeállítás a GVH honlapján olvasható - tette hozzá a szóvivő.

Az OTP elnézést kér

Az OTP Bank közleményében kiemelte: az érintett ügyfélkörnek eljuttatta az értesítő leveleket, amely azonban sajnálatosan félreérthető mondatot tartalmaz. A levélben szereplő pontatlanság miatt a bank az érintettektől ezúton is elnézést kér, egyúttal közli, hogy újabb levélben egyértelművé teszi a kötelezettségvállalás tartalmát - áll a közleményben.

Természetesen a GVH által elfogadott kötelezettségvállalástól független, de azzal nem ellentétes üzletpolitikai döntés volt a kezelési költség díjtételével kapcsolatos módosítás, ugyanis az OTP Bank a 2003. június 16. előtt igényelt Forrás hitelek, illetve OTP Lakáshitelek kezelési költség maximumát 2008. május 1-jei hatállyal havi 15000 forintban határozta meg - teszik hozzá.

Az összeg meghatározásánál a hitelintézet figyelembe vette a fogyasztói árindex alakulását a kezelési költség maximumának bevezetésétől számítva - áll a közleményben.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×