eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Soha annyi cég nem csődölt be, mint most

Rohamosan nő a cégmegszűnések száma - ezt mutatják az elmúlt évek adatai, derült ki a Coface Hungary elemzéséből. A cég igazgatója azt mondta: a magyar gazdaságban jelenleg működő mintegy 1,2 millió cég túl sok, nagyjából ennek negyede lenne normális.

Tavaly rekordot ért el a fizetésképtelenségi eljárások száma, de elképzelhető, hogy idén még nagyobb számban szűnnek majd meg cégek - mondta az InfoRádióban Szabó Mikael, a Coface Hungary elemzője.

A szakértő szerint ennek oka, hogy a magyar gazdaság átalakulása a tervgazdaságból piacgazdasággá, még nem zárult le. Az országban lévő 1,2 millió vállalkozás túl sok a termeléshez képest.

A vállalatok 99 százaléka ráadásul mikrovállalkozás, a fizetésképtelenség pedig döntően ezeket érinti. A nagyvállalatok száma nagyjából félezerre tehető; ezeknél általában nincsenek likviditási problémák.

A csődök és cégmegszűnések ezért Szabó Mikael szerint törvényszerűek.

Õ úgy látja: a folyamat talán akkor fejeződik majd be, ha a vállalkozások száma 300 ezer alá csökken.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×