Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felpörgetheti az inflációt a magasabb béremelés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank a jelek szerint nyomást gyakorol az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a bérekről tárgyaló felekre, az infláció féken tartása érdekében. Erről tanúskodik Oblath Gábor, a monetáris tanács tagjának cikke is az egyik napilapban.

A bérmegállapodások tétje nagyobb a megszokottnál - véli Oblath Gábor, a monetáris tanács tagja, aki szerint akár kamatemelést is okozhat a magasabb béremelés.

Szakemberek ugyanakkor úgy vélik: kicsi az esélye egy kamatemelésnek. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elismeri, hogy a magasabb béremelés fogyasztást és ezzel együtt áremelkedést gerjeszt, de a kamatemelést túlzásnak tartja.

Az elemzők és a jegybank egyöntetű elvárása, hogy legyen reális a megegyezés a jövő évi béremelésekről.

A jegybank legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvben rögzítették, hogy a magasabb inflációs várakozás erősen befolyásolhatja a vállalatokat, amelyek nagyobb mértékű áremeléssel és a magasabb inflációhoz alkalmazkodó béremelésekkel reagálhatnak.

Elemzők ugyanakkor megjegyzik, hogy a magasabb béremelési javaslat elfogadása nem járhat rögtön kamatemeléssel, a jegybank előbb tavasszal meggyőződik arról, hogy mekkora a béremelkedés valós üteme.

A közszférában már megegyeztek, átlagosan 5 százalékkal emelkednek a bérek. A versenyszférában az elemzők átlagosan 7 százalékos béremelést várnak.

Az érdekegyeztető tanácsban meg zajlanak a tárgyalások: a szakszervezetek jelenleg a 9 százalékban maximált béremelést tartanák elfogadhatónak. A munkáltatói oldal a sáv felső szélét 6 százalékban állapítaná meg.