eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mégis megmarad a font és a pint

Hosszas huzavona után az Európai Bizottság megkegyelmezett a hagyományos brit mértékegységeknek, maradhat tehát a pint sör.

Hétfőn még az volt a hivatalos uniós elvárás, hogy Nagy-Britanniában 2009-től börtönbüntetés terhe mellett végleg meg kell szüntetni a hagyományos mértékegységek használatát.

Kedden viszont Günter Verheugen alelnök bejelentette, hogy egy új javaslat szerint a továbbra is kötelező metrikus megjelölés mellett 2009 után is megmaradhatnak a hagyományos mértékegységek.

Verheugen közleménye szerint a módosítással Nagy-Britannia és Írország kultúrája és hagyományai előtt hajtanak fejet.

Maradhat tehát a font, a pint, az uncia, a gallon és jó néhány más, számunkra egzotikusnak tűnő mértékegység, amelyek azonban a kora középkor óta részei a szigetországi kultúrának.

A pubokban tehát 2009 után is kérhetnek majd egy pint sört, ami nem egészen pontosan, de nagyjából 0,568 liter. Hogy ez a metrikus rendszerhez képest bonyolult? Az angolok számára nem, hiszen egy pint pontosan a gallon nyolcadrésze.

Gallonból viszont a mai napig is háromféle létezik, ezért például Dél-Ausztráliában egy pint 425 milliliter, a nagyobbik pintet pedig birodalmi pintnek hívják.

A metrikus rendszer bevezetése előtt a font súlymértékből világszerte több száz, egymástól eltérő mérték létezett, és a nemzetközi kereskedelemben - éppen a sok változat miatt - kimondottan tilos a használata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×