eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megvenné a Barclays az ABN-AMRO bankot

Az angol Barclays Bank több mint 65 milliárd euróért meg szeretné vásárolni a holland ABN-AMRO bankot. Az összeg csillagászatinak tűnik, de van ennél nagyobb ajánlat is.

A Barclays hétfőn jelentette be, hogy megkapta a versenyhatósági engedélyt az összesen 65,4 milliárd eurós ajánlat közzétételére. Ez az összeg úgy jön össze, hogy minden ABN-AMRO részvényért 2,13 század százalék Barclays részvényt és 13 euró 15 centet kínálnak a mostani tulajdonosoknak, akik október negyedikéig dönthetnek, hogy elfogadják-e az ajánlatot.

A rivális ajánlat egy háromtagú konzorciumé, amelynek tagjai a Royal Bank of Scotland, a spanyol Banco Santander és a Benelux államokban működő Fortis pénzügyi csoport. Ezek ajánlata egyszerűbb: 72 milliárd euró.

Bár a Barclays ajánlata egyelőre kisebb, mint a vetélytársaké, a brit bank igazgatótanácsának egyik tagja azt mondta: a Barclays részvényei mindenképpen emelkedni fognak az ajánlat hírére, és ez az emelkedés szerinte elég lesz ahhoz, hogy az októberi határidő lejártáig a végösszeg meghaladja a 72 milliárd eurót.

Az említett háromtagú konzorcium a vásárlási szándék bejelentésekor azt is közölte, hogy ha ők győznek, valószínűleg feldarabolják az ABN-AMRO-t, míg a Barclays egyben kívánja tartani az 52 országban működő, évi 20 milliárd euró körüli árbevételű holland bankcsoportot.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×