eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Évi egy dollárért kívülállóra bízták a Chrysler megmentését

Az autóipari szakértők megdöbbenésére a Daimlerről levált Chrysler autógyár élére olyan embert neveztek ki, aki korábban soha nem dolgozott az iparágban.

Az 59 éves Bob Nardelli közel harminc éven át a General Electricnél dolgozott, majd 2000-től idén januárig egy amerikai barkácsáruház-láncot, a Home Depot-t irányította. Előző állásában nem igazán figyelt rá a sajtó, csak akkor, amikor januárban az Egyesült Államokban rekordnak számító 210 millió dolláros végkielégítéssel távozott a cégtől.

Az autóipart azért érte meglepetésként kinevezése a Chrysler élére, mert a Cerberus befektetési társaság, amely a Daimlertől 7,4 milliárd dollárért visszavásárolta a veszteséges amerikai autógyár 80 százalékát, eddig azt mondta, hogy a vezérkar a helyén marad.

Nardellinek kell majd levezényelni a komoly veszteséggel küszködő gyár megújulását. A Chrysler tavalyi vesztesége 680 millió dollár volt, és az eddigi vezetés a folyamatban lévő 13000 fős leépítés dacára is azzal számolt, hogy legkorábban 2009-re válhatnak ismét nyereségessé.

Nardelli egyébként állítólag évi egy dolláros fizetésért vállalta el a tisztséget, ennél többet csak akkor kap majd, ha a cég teljesítménye eléri az új tulajdonos elvárásait. A részleteket azonban nem hozták nyilvánosságra.

Nardelli egy dolláros fizetése, ha ritkaságszámba megy is, távolról sem egyedülálló: 1978-ban egyik híres előde, Lee Iacocca is azzal kezdte működését az akkor csőd szélén álló Chryslernél, hogy mindaddig csak ennyi fizetést vesz fel, amíg újra nyereségessé nem teszi a céget.

Az egy dollárosok klubjának tagjai még Steve Jobs, az Apple és Erich Shmidt, a Google vezérigazgatója. Õk azért a fizetésükön túl évente nyolc számjegyű teljesítmény-bónuszt is kapnak - dollárban.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×