eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még nem tudni, büntetik-e majd a számlát elhagyó vásárlókat

A feketegazdaság elleni küzdelem részeként kívánja bevezetni a jövő évtől a Pénzügyminisztérium az úgynevezett számlatartási kötelezettséget - mondta el az InfoRádiónak a tárca államtitkára. Tátrai Miklós hozzátette: a törvénymódosítás szakmai előkészítése még tart, de az már bizonyos, hogy nem kell hónapokig őrizgetni a nyugtákat, azokat az üzletben vagy az üzlet szűk környezetében, közvetlenül a vásárlás után kérhetné az adóhivatal ellenőre.

A kormány arra törekszik, hogy kiegyenlítse az adóterhelést: a cél az, hogy a társadalom és a gazdaság olyan szereplői is fizessenek adót, akik a jövedelmük alapján ezt megtehetnék, mégis kibújnak ez alól - mondta az InfoRádióban a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Tátrai Miklós hozzátette: ennek egyik eleme, hogy számlaadásra ösztönzik és kényszerítik a gazdasági szereplőket. Ennek egy több országban bevált módja az, hogy a számlát az adóellenőrök a vevőtől is kérhetik, ezzel a vásárlókat is érdekeltté teszik abban, hogy kérjen nyugtát.

A vevőket valószínűleg nem büntetik majd


Egyelőre nincs döntés arról, hogy számíthat-e szankcióra az a vásárló, aki nem tud számlát felmutatni, a szakemberek most vizsgálják a hasonló gyakorlatot követő országok tapasztalatait. Egyes helyeken büntetnek, máshol nincs bírság - közölte az államtitkár.

A Pénzügyminisztérium munkatársa úgy véli: a lényeg az, hogy minél több eszközzel tudjanak kutatni a számlát nem adó vállalkozás, kereskedő után, hiszen a vevőnek nincs haszna abból, ha nem kap számlát, a kereskedőnek azonban sok pénz marad a zsebében amiatt, hogy nem fizet adót - közölte Tátrai Miklós.

Tudatformálás

Az új szabály bevezetésének elsődleges célja a tudatformálás - jelentette ki az államtitkár.

A számlát nem kell majd hosszú ideig megőrizni: a nemzetközi gyakorlatban az ellenőrök az üzletben, és annak szűk környezetében kérhetik el azt, közvetlenül a vásárlás után - mondta a Pénzügyminisztérium munkatársa.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×