eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hogyan reagál a MOL a felvásárlási tervekre?

A befektetők szempontjából lényeges, hogyan reagál a MOL vezetése az osztrák gazdasági miniszter és az OMV vezérigazgatójának kijelentéseire. Utóbbi úgy nyilatkozott: nemcsak együttműködésre törekszenek a magyar olajtársasággal, de éveken belül fel is akarják vásárolni azt.

Az elmúlt hetekben politikai színezetet is kapott a MOL-OMV tranzakció: a magyar kormány ellenséges felvásárlásnak minősítette az osztrák olajtársaság lépését - mondta az InfoRádiónak a Cashline elemzője.

Hétvégén az osztrák gazdasági miniszter is megszólalt a kérdésben. Martin Bartenstein közölte: Ausztria támogatna egy ajánlatot a magyar és az osztrák olajtársaság fúziójára vonatkozólag, de hozzátette, hogy a kormány nem fog befolyásolni egy OMV-ajánlatot.

Kuti Ákos szerint nem lehet pontosan tudni, hogyan érti ezt pontosan az osztrák kormányzat, amely 31,5 százalékos tulajdonosa az OMV-nek, így egy értékteremtő tranzakció mindenképpen az érdekükben állna.

Van újdonság

Az elemző szerint ellenséges kivásárlásról nem lehet az OMV esetében beszélni, hiszen az osztrák cég még a be nem jelentett vásárlással is csak összesen 18,6 százalékos tulajdonrésze van a MOL-ban.

A távolabbi terveket illetően van újdonság a hétvégén elhangzottakban - közölte Kuti Ákos, utalva arra, hogy az OMV vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer elmondta: nemcsak stratégiai együttműködésre törekszenek a MOL-lal, hanem fel is szeretnék vásárolni a magyar olajtársaságot.

Kérdés, hogyan reagál a MOL

A hétvégén nem jelentek meg olyan új információk, amelyekre a magyar kormánynak érdemben válaszolnia kellene, a befektetők szempontjából azonban lényeges, hogy a MOL vezetése hogyan reagál az elhangzottakra - mondta a Cashline elemzője.

Kuti Ákos szerint lehetséges, hogy újabb, intenzív sajátrészvény-vásárlások kezdődnek meg azért, hogy a magyar olajtársaság elhárítsa az OMV ilyen jellegű lépéseit

Az elemző hozzáfűzte: egyelőre ennek nem látják jelét a hétfői kereskedésben.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×