eur:
389.46
usd:
362.52
bux:
67950.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A tőzsde lehet a MOL-ügylet nagy vesztese

A pesti börze lehet az ÖMV MOL-bevásárlásának nagy vesztese, mert a közkézhányad visszaesésével jelentősen csökkenhet a társaság részvényeinek forgalma - jelentette ki Tordai Péter, a portfolio.hu által megkérdezett piaci elemző.

Múlt héten újabb 8,6 százalékos részesedést szerzett a MOL-ban az ÖMV, így az osztrák cég már 18,6 százalékkal rendelkezik a magyar társaságban. Az ÖMV szorosabbra szeretné fonni stratégiai partnerségét a magyar olajipari vállalattal.

Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák olajcég vezérigazgatója a távirati irodának elmondta: a részvényvásárlásról nem konzultáltak a MOL menedzsmentjével, de hozzátette: baráti hangú megbeszéléseket remélnek, hiszen a következő két-három évben elkerülhetetlen iparági konszolidáció mindkét céget ösztönzi az együttműködésre.

A vezérigazgató arról nem kívánt beszélni, hogy folytatják-e a vásárlásokat, a Molban érvényes 10 százalékos szavazati korlátról pedig azt mondta, hogy most a tulajdonszerzés élvezett prioritást.

Veszít a tőzsde

A portfolio.hu által megkérdezett két olajipari elemző szerint a MOL várhatóan nemet mond majd az ÖMV által kínált stratégiai együttműködésre, és ellenáll a felvásárlásnak.

Tordai Péter, a KBC Securities elemzője szerint a magyar cég menedzsmentjének több lehetősége van arra, hogy kivédje az ÖMV felvásárlási kísérletét. A szakember szerint valószínűtlen, hogy a MOL menedzsmentje leül tárgyalni az ÖMV-val, sokkal nagyobb eséllyel elébe megy a felvásárlási kísérletnek, és a meglévő 25 százalék körüli kontrollált pakettje mellé akár 15 százaléknyi saját részvényt bocsát ki, melyhez a pénzügyi háttér biztosított.

Lehetősége van a MOL-nak egy megelőző felvásárlási ajánlat megtételére is, amit például egy Cipruson bejegyzett cég tehetne meg esetleg OTP finanszírozással - latolgatta Tordai Péter.

Az elemző nem tartja kizártnak, hogy patthelyzet alakul majd ki a MOL tulajdonosi struktúrájában, akárcsak korábban a TVK esetében, és az ÖMV hosszú távon is csak egy kisebbségi csomaggal rendelkezik majd.

Tordai Péter megjegyezte: a csata jelen pillanatban két szereplős, ugyanakkor nem kizárt, hogy hosszabb távon az orosz olajcégek is szerephez jutnak majd.

A szakember szerint a MOL-felvásárlás legnagyobb vesztese biztosan a magyar börze lesz, hiszen a MOL közkézhányada drasztikusan csökken az elkövetkező időszakban, így forgalma is jelentősen visszaeshet.

Tárgyalás és elutasítás

A Concorde elemzője szerint az ÖMV által elképzelt stratégiai együttműködést a befektetők pozitívan értékelnének, amit a menedzsmentnek is figyelembe kell vennie.

Vágó Attila kijelentette: a MOL menedzsmentje leül tárgyalni az ÖMV-val, ugyanakkor elutasítja majd az ajánlatot, mivel inkább önállóan kívánják elérni az igencsak ambiciózus 5 éves terveiket.

A szakértő szerint a MOL tovább fogja venni saját részvényeit, amit azonban a jelenlegi árfolyamon hibának tart, hiszen a részvényesi érték növelése szempontjából erőteljesen megkérdőjelezhető.

Az elemző úgy véli, hogy a magyar társaság meg tudja védeni magát az ÖMV-val szemben. A 10 százalékos szavazati korlát eltörléséhez 75 százalékos többség kell, vagyis a szabály megváltoztatása nem lehetséges a MOL nélkül.

A MOL saját bejelentése szerint egyébként pénteken 0.9 százalékos sajátrészvény-pakettet vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén keresztül.

Felvásárlási forgatókönyvek

A Cashline vezető elemzője az InfoRádióban elmondta: a MOL mint regionális szereplő potenciális felvásárlási célpont lehet a következő években.

Az ÖMV a mostani tulajdonszerzésével megkerülhetetlen szereplővé vált a MOL-ban, ha valaki fel akarja vásárolni a magyar társaságot, akkor valószínűleg meg kell szereznie az ÖMV beleegyezését is - hívta fel a figyelmet Sarkadi Szabó Kornél.

A szakember szerint a másik elképzelés szerint maga az ÖMV lehet a felvásárló, de ehhez 70-80 százaléknyi részvénypakettet kellene szereznie.

Az elemző kitért arra is, hogy 2009-ben a korábbi uniós standardok szerint elvileg megszűnik a MOL-alapszabályának az a cikkelye, amely tíz százalékban korlátozza egy-egy tulajdonos szavazati arányát.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×