eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lezáratta a Petrom finomítóját a környezetvédelmi hatóság

A román környezetvédelmi hatóság visszavonta a Petrom két romániai finomítója közül az egyik környezetvédelmi engedélyét, mert az osztrák OMV tulajdonában lévő cég nem korszerűsítette idejében a túlzottan szennyező üzemet.

A Petromnak eredetileg 2006 végéig kellett volna teljesítenie a környezetvédelmi hivatal által előírt korszerűsítéseket, ám már a határidő lejárta előtt tárgyalásokat kezdtek a hatóságokkal arra hivatkozva, hogy nem kaptak elég időt az átalakításokra.

A környezetvédelmi hivatal most - legalábbis a Petrom szóvivőjének nyilatkozata szerint - aránytalan és indokolatlan tilalommal sújtotta a céget.

A vállalat egy rövid közleményben azt is közölte, hogy a két előírás közül az egyiknek már eleget tettek, a másikon pedig dolgoznak.

Környezetvédelmi engedély híján a Petrom most kénytelen volt megkezdeni a finomító leállítását.

A pitesti finomító adja a román üzemanyag-fogyasztás 14 százalékát, illetve a Petrom ottani termelésének felét.

Az OMV eddig 60 millió eurót költött arra, hogy két romániai finomítója megfeleljen az uniós környezetvédelmi normáknak, és 2010-ig további 200 milliót terveztek be erre a célra.

A Petrom máris közölte, hogy nem kívánja sem végleg bezárni, sem eladni a most leálló finomítót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×