eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem javult a magyar korrupciós helyzet

A Világbank becslései szerint évente ezer milliárd dollár értékű kenő-, csúszó-, vagy hálapénzt adnak és fogadnak el a világon. A Dél-Afrikában rendezett ötödik nemzetközi korrupcióellenes fórumon több mint száz ország 1.500 küldöttje vesz részt.

Az ENSZ közgyűlése 2003-ban fogadta el a korrupcióellenes konvenciót.

A világ egészére kiterjedő megállapodás egyebek mellett arra kötelezi az aláíró országokat, hogy határokon átnyúló együttműködéssel vizsgálják ki a korrupciógyanús ügyeket.

Az 1993-ban alapított, berlini székhelyű Transparency International évente állít össze korrupciós rangsort; a 163 országot átfogó kimutatásban Magyarország a 41. helyen szerepelt.

Ezzel az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz ország közül az ötödik, a visegrádi országok közül az első, vagyis a legkevésbé korrupt.

A ranglista élén Finnország és Izland áll, Dánia és Svédország előtt, az utolsó, 163. pedig Haiti.

A Transparency International budapesti irodájának munkatársa az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy ez egy "érzékelési index", azt mutatja, hogy az adott országot a politikusok és üzletemberek mennyire érzékelik korruptnak.

A fő trend a korrupció és a szegénység közötti erős összefüggés, ám erre nem az a megoldás, hogy a fejlett államok vonják meg a segélyeket - tette hozzá Alexa Noémi.

A szakember szerint a magyar helyezés érdemben nem változott az elmúlt két évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×