eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lassan növekedik az optimizmus a gazdaságban

Az Ecostat TOP-100 konjunktúraindexe idén márciusban 46 százalékra mérséklődött a februári 47 százalékról, ugyanakkor a hazai nagyvállalatok üzleti várakozásait szeptember óta a lassan erősödő optimizmus jellemzi - derül ki a kutatóintézet legfrissebb felméréséből.

Nyers József, az Ecostat szakértője szerint ennek oka a javuló külpiaci konjunktúra-kilátás.

A nagyvállalatok jórészt külföldi értékesítésre termelnek. Így a vállalatok saját jövőjüket optimistábban ítélik meg, mint a nemzetgazdaság jövőjét.

A 100 legnagyobb magyarországi vállalat idén átlagosan 5 százalékos áremeléssel számol.

A külföldön értékesített termékek árát 2-2,5 százalékkal akarják emelni, míg a belföldit több mint 5 százalékkal.

A magyarországi lakossági fogyasztás terén ezek a vállalkozások csökkenéssel számolnak, míg a beruházásaik értéke legfeljebb a tavalyiknak felel meg idén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×