eur:
390.52
usd:
364.97
bux:
68193.45
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Példa nélküli adót vezethet be a kormány

A Napi Gazdaság információi szerint a Pénzügyminisztérium bevételtől független, fix összegű adót vetne ki, az Alkotmánybíróság által eltörölt elvárt adó helyett július elsejétől. Oszkó Péter, a Deloitte adópartnere az InfoRádióban azt mondta: mivel az adót csökkenteni lehetne a társasági adóval, így terhet csak a veszteséges vállalkozásoknak jelentene.

A szakértő értékelése szerint ez egyfajta fejadó lehet, amelyet minden vállalkozásnak ugyanolyan összegben meg kell fizetnie. Nem kizárt ugyanakkor, hogy más összeget állapítanak meg az egyéni vállalkozók, kft.-k és rt.-k számára.

Ez nem ismeretlen a világban, Magyarországban viszont teljesen újszerű lesz, a magyar adórendszerben erre nem volt példa. Ugyanakkor ez egy meglehetősen egyszerű adó lesz, nem szükségeltetik hozzá bonyolult szabályozás - tette hozzá Oszkó Péter.

A Napi Gazdaság szerint az adót le lehetne vonni a társasági adóból és a személyi jövedelemadóból. A Deloitte adópartnere szerint ezzel oldhatják meg, hogy a nyereséges vállalkozásokat ne terheljék tovább, a veszteséges társaságok viszont adózzanak.

Nyilván itt érhető tetten az a szabályozási szándék, hogy nem is igazán új adónemet akar bevezetni a jogalkotó, hanem azokat a cégeket akarja adóztatni, amelyek nem fizetnek társasági adót, illetve egyéni vállalkozóként személyi jövedelemadót - vélekedett a szakember.

Nem a legjobb megoldás


Oszkó Péter úgy véli: egy ilyen típusú adó könnyebben kiállhatná az alkotmányosság próbáját, mint az elbukott elvárt adó.

A Deloitte adópartnere ugyanakkor úgy értékelt, hogy adószakértői szempontból nem a legszerencsésebb megoldás egy új adónem bevezetése, amikor a jogszabályok kijátszása a probléma.

Ennél jobb lenne a létező szabályozás betartatása például szigorúbb, magasabb színvonalú adóellenőrzésekkel. Ha erről lemondunk, akkor mindenképpen kompromisszumos megoldást kell kötni, és ez egyike a lehetséges kompromisszumos megoldásoknak - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×