eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elmaradhatnak a gyógyszergyári beruházások

Több gyógyszeripari beruházás marad el idén a megszorító intézkedések miatt. Van olyan cég amelyik 8-10 milliárd forintnyi beruházást halasztott el, de van olyan is amelyik még nem döntött arról, hogy spóroljon-e a fejlesztéseken.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója szerint idén 20 milliárd forint pluszterhet ró a gyógyszer-gyártókra a kormányzat.

A 12 százalékos plusz adó a támogatási összeg után, valamint az orvos-látogatókra kirótt, fejenként 5 millió forintos díj számításaink szerint az egész gyógyszeriparnak egy körülbelül 20 milliárdos plusz befizetést jelent, ami kigazdálkodhatatlan összeg - fogalmazott a vezérigazgató az InfoRádióban.

Bogsch Erik hozzátette, a Richter 8-10 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a gazdasági megszorítások miatt. Azonban nem a teljes összeget fordították volna kutatás-fejlesztésre.

A GSK nem bővít

A GlaxoSmithKline ugyanezen okok miatt felfüggeszti gödöllői vakcinaüzemének tervezett bővítését - mondta el Leitner György, a cég ügyvezetője.

"Nem látunk arra esélyt, hogy a következő egy-két évben ez bővülni tud, hiszen annyira kiszámíthatatlan a magyar piac, és olyan terhek sújtják az itt működő gyógyszergyári cégeket, hogy ezt most nem tudjuk megtenni" - közölte az ügyvezető.

Leitner György elmondta: a bővítés következő üteme több 10 millió eurós beruházást jelentene.

A Teva még nem határozott

Rózsa András, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról: cége még nem döntött abban a kérdésben, hogy későbbre halasszon-e valamilyen beruházást.

Arról, hogy Magyarországon épüljön-e a cég által tervezett 100 millió dolláros gyógyszergyártó üzem, még szintén nem döntöttek.

Rózsa András hozzátette, ha nem Magyarországra, Indiába, Csehországba vagy Lengyelországba telepíti a Teva az új gyárat.

Az Egis nem költene K+F-re

Az Egis csupán egymilliárd forintnyi beruházást halaszt el idén - mondta el Menti Mariann, a cég kommunikációs igazgatója.

Menti Mariann kitért arra, hogy az Egis esetében ez csupán kisebb informatikai és gépjármű beszerzési beruházásokat jelentett volna, nem érinti a kutatás-fejlesztést, vagy a termelést.

Piaci elemzők szerint egyébként jelenleg a gyógyszeripar tőkearányos megtérülése a kutatás-fejlesztési területen 10-12 év, a  termelési területen pedig 5-7 év.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×