eur:
389.67
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A forint egyre erősödik - elérkeztünk a szakadék szélére?

Tovább erősödött a forint reggel a bankközi devizapiacon, az eurót 256 forint 50 fillérért kínálták.

A nemzeti valuta már a szerdai kereskedésben nyolc hónapos csúcsra erősödött az euróval szemben.

A kereskedők szerint napközben - elsősorban a régiós folyamatok hatására - folytatódhat a forint árfolyamának erősödése.

Az egész régióban hosszabb ideje nem látott erősödés a jellemző, az egész feltörekvő piacon több hónapos csúcsok dőlnek meg - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Veinhardt Attila hozzátette: felmérésük szerint a piaci szereplők hosszabb távon már nem várnak érdemi erősödést. Ha a várakozásoknak megfelelően a Moody's hitelminősítő leminősíti a magyar adósságállományt, akkor gyengülhet is a forint.

A további érdemi erősödéshez fontos volna, hogy a költségvetés háza tájáról egyre megbízhatóbb számok érkezzenek - jegyezte meg a portfolio.hu elemzője.

Korábban nemzetközi szakértők úgy vélték: a forint javulása - miután a makrogazdasági alapok nem igazolják a nemzeti valuta erejét - a felzárkózó piacokon általában tapasztalható kockázatkereslettel magyarázható.

Csaba László közgazdász október 12-én az InfoRádióban azt mondta: a forinterősödés jó jel, az viszont rossz, hogy mindez az egyensúlytalanság mellett történik.

A pénzügyi irodalom mindegyike szerint a válság elmélyülését jelzi, ha az államháztartás és a fizetési mérleg magas hiánya mellett kezd erősödni a nemzeti valuta - jelentette ki akkor Csaba László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×