eur:
389.21
usd:
363.88
bux:
68145.13
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Németországban privatizálják a vasúti közlekedést

Berlinben a közlekedésügyi miniszter megerősítette, hogy rövidesen megkezdik a vasút magánkézbe adását. A kormány több hónapos huzavona után megállapodott abban, hogy a sínhálózat és valamennyi pályaudvar a német állam tulajdonában marad, míg a forgalom kezelése és irányítása egy közeljövőben alakítandó részvénytársaság feladata lesz.

Wolfgang Tiefensee a vasút részleges privatizálását a versenyképesség zálogának nevezte, és utalt arra, hogy a jelenlegi alkalmazottaknak 2010-ig szavatolják munkahelyüket.

A közlekedésügyi miniszter elmondta azt is, hogy a jövő év elejére elkészül a vasút magánkézbe adását szabályozó törvény.

Ez lehetővé teszi, hogy az új tulajdonos a tőzsdén értékesítse a vasúti részvényeket.

Az így befolyó összegekből további korszerűsítési munkálatok pénzelését szeretnék biztosítani, mert csak így remélhető a nemzetközi versenyképesség fenntartása.

A privatizálásban komoly szerepet játszott a vasút eladósodása, amelynek összege jelenleg eléri a 15 milliárd eurót.

Tiefensee ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a magánosításig az állam nem invesztál többé a hálózat fenntartásába illetve modernizálásába.

Nem titkolta azt sem, hogy a majdani tulajdonosnak szavatolnia kell a sínhálózat folyamatos korszerűsítését is, ezért döntött a kormány csupán részleges privatizálás mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

A Portfolio Csoport idén tavasszal is megrendezi a GEN Z Fest-et: május 9-én az Akváriumban a fókusz újra a mesterséges intelligencián, a pénzügyeken, a környezetvédelmen és a jövő kihívásain lesz. A fesztivál Delfinek között című programjában három mentor várja a fiatal felnőttek vállalkozásait és ötleteit, hogy egy 15 perces pitchet követően tanácsokkal és megoldási javaslatokkal támogassák őket. A jelentkezés holnap zárul!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×