eur:
387.58
usd:
356.81
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
red green yellow orange color fuel gasoline dispenser  background
Nyitókép: chutarat sae-khow/Getty Images

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.

A hazai, több mint 2000 töltőállomást üzemeltető vállalkozások közül a legnagyobb a Mol, amely hétfőn bejelentette: egyoldalúan 10 forinttal csökkenti az üzemanyagok árait (ezután szerdától további 3-3 forintos csökkenés jött, csütörtökön pedig 4-4 forintos, szombattól érvényes csökkenést jelentettek be). Ez alapvetően új helyzetet teremtett a kiskereskedelemben, és a többi üzemanyag-forgalmazó is követi a példát – mutatott rá Grád Ottó. Szerinte azt, hogy ki mennyivel adja olcsóbban a benzint vagy a gázolajat, a piaci viszonyok határozzák meg – mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Grád Ottó arról is beszélt, hogy meddig csökkenhetnek az üzemanyagok árai, illetve hogy ez a folyamat vajon hosszabb távon is érvényesül-e? Biztatónak nevezte, hogy fokozatosan mérséklődik a kőolaj világpiaci ára. Jelenleg már 90 dollár alatt kereskednek vele, ami reményt adhat arra, hogy visszatérhetünk a tavalyi – viszonylag stabilnak mondott –, 80 dolláros szint közelébe.

Ha ez megtörténik, akkor az üzemanyagáraknak is egyértelműen vissza kell esniük.

Azt is reményt keltőnek nevezete, hogy a valutaárfolyamok ugyancsak kedvező irányba mozdultak, illetve az infláció csökkenése szintén jó hatással van a forintra.

Árnyalja a képet a gázolaj és a benzin árának eltérő szezonalitása. A dízel ára azért csökken jobban, mert az alapvetően az ősz és a tél üzemanyaga. Az elmúlt három hétben az európai jegyzésárak már több mint öt százalékkal mérséklődtek. Ellenben a benzin a tavaszi, nyári időszakában mindig felértékelődik. Ez jól látszik az itthoni árakban is, mivel az év elején akár ötven forinttal is drágább volt a gázolaj a töltőállomásokon, most viszont már sok helyen a benzinért kell többet fizetni – folytatta Grád Ottó.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a trend folytatódhat a következő időszakban is, így komolyabb árcsökkenésre inkább a gázolaj piacán lehet még számítani. Ennek ellenére Grád Ottó lát esélyt arra, hogy a benzin is olcsóbb legyen, hiszen ennek előállítása és szállítása tavasszal és nyáron valamivel olcsóbb. Véleménye szerint ha továbbra is kedvezően alakulnak a jegyzések árfolyamai Európában, akkor a következő időszakban akár jelentősebb mértékben is tovább csökkenhet a benzin és a gázolaj ára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×