eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország a sereghajtó, és az is marad

Az idei magyar költségvetési hiány GDP-arányosan messze a legmagasabb az Európai Unión belül, a második Olaszország deficitje is csak kevesebb, mint fele a magyarnak - derül ki az Európai Bizottság előrejelzéséből.

Az államháztartási hiány a bruttó nemzeti termék százalékában kifejezve Magyarországon idén várhatóan 10,1 százalék lesz, a második Olaszországban viszont csak 4,7 százalék, a szintén gyengén teljesítő Portugáliában pedig 4,6 százalék.

Ráadásul a megszorító intézkedések miatti nagyon gyors üteműnek tekinthető hiánycsökkentés ellenére az arányok a brüsszeli előrejelzés szerint a következő két évben sem változnak érdemben: 2008-ban is Magyarország lesz a sereghajtók, 5,6 százalékos hiánnyal, a várhatóan 3,9 százalékos deficitet produkáló Portugália mögött.

Északon többletben vannak

Az ország helyezése az unió január elsejei bővítése után sem változik majd: a román költségvetési deficit GDP-arányosan alig negyede a miénknek, Bulgária költségvetése pedig 2003 óta minden évben többlettel zárt.

Az unió abszolút éltanulója Dánia, a maga négy százalékos költségvetési többletével, második Finnország 2,9 százalékkal, a  harmadik pedig Svédország, 2,8 százalékkal.

A 2004-ben csatlakozott tíz ország közül egyedül Észtország költségvetési mérlege pozitív.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×