eur:
388.96
usd:
361.31
bux:
68666.02
2024. május 7. kedd Gizella

Magasabb az infláció a vártnál

A fogyasztói árak szeptemberben 2,5 százalékkal nőttek augusztushoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 5,2 százalékos 12 havi inflációt vártak.

Szeptemberben a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" 1,7 százalék volt, a maginfláció 2005 szeptemberéhez viszonyítva 4 százalékot tett ki. Az év első kilenc hónapjában 3,1 százalékkal emelkedtek az árak.

A fogyasztói árak augusztusban stagnáltak júliushoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Tavaly szeptemberben a havi infláció 0,2 százalék, a 12 havi index 3,7 százalék volt.

A KSH közlése szerint az áfa 15 százalékos kulcsának 20 százalékra történő emelése, illetve a jövedéki adó mértékének változtatása az átlagos árszínvonalat 1,5 százalékkal növelte az idén szeptemberben.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 3,2 százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékben, 16,2 százalékkal a háztartási energia árai nőttek, ezen belül a vezetékes gázért 28,9, az elektromos energiáért 15,1 százalékkal kellett többet fizetni.

A tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk 1,7 százalékkal drágultak. A szolgáltatások áremelkedése átlag alatti, 0,9 százalék volt, ezen belül az üdülésekért átlagosan 13,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távolsági utazás 6,7 százalékkal, az oktatási szolgáltatás pedig 6 százalékkal drágult.

A KSH közlése szerint az egyéb cikkek körében árcsökkenés következett be, meghatározóan a járműüzemanyag-árak 5,5 százalékos csökkenése miatt, míg a virág, dísznövény 11, a tankönyv 3,7 százalékkal drágult augusztushoz viszonyítva.

Tavaly szeptemberhez képest az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 28,2, a sertéshús 25,9, a cukor 24,9, a tojás 15, a péksütemények 14,1, a tej 13,3, a kenyér 13 százalékkal drágult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×