eur:
389.28
usd:
362.02
bux:
68623.38
2024. május 8. szerda Mihály

Konvergenciaprogram: kedden mondják ki a végső szót a pénzügyminiszterek

Kedden mondanak véleményt a magyar konvergencia programról az uniós pénzügyminiszterek. A bruxinfo.hu birtokába jutott dokumentum szerint az ECOFIN ülésén ugyanazokat az ajánlásokat fogalmazzák majd meg, mint szeptember végén az Európai Bizottság. A pénzügyminiszterek "reálisnak" tartják a terveket, ugyanakkor több kockázati tényezőre is felhívják a figyelmet.

Reálisnak tartják az uniós pénzügyminiszterek a magyar konvergenciaprogramot. Legalábbis ez derül ki abból a szövegtervezetből, amely a bruxinfo.hu birtokába jutott. A 25 tagállam pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN, kedden ülésezik Luxembourgban, ahol megvitatják a magyar terveket is. Szeptember végén az Európai Bizottság megfelelőnek találta a konvergenciaprogramot. A végső szót azonban az ECOFIN mondja ki.

A dokumentum szerint a tanács felszólítja Budapestet, hogy a lehető leggyorsabban, de legkésőbb 2009-re faragja le a túlzott hiányt. Mindezt pedig hitelesen és fenntartható módon kell véghezvinni.

A pénzügyminiszterek várhatóan kockázati tényezőkre is felhívják majd a figyelmet: például arra, hogy szükség van a közigazgatási, az egészségügyi, a nyugdíj- és oktatási rendszer mielőbbi reformjára. A kormányzatnak a modernizációt úgy kell végrehajtania, hogy kordában tartja a kiadásokat, sőt le is farag azokból. A szövegtervezet szerint az ECOFIN arra is javaslatot tesz majd, hogy a többletbevételekből lehetőség szerint tartalékoljon is az állam.

A konvergencia-programban meghatározott tervek szigorú végrehajtását várja az ECOFIN Magyarországtól, egyúttal szorgalmazza, hogy a költségvetést jobban ellenőrizzék. A dokumentum a kiadások 2007-re és 2008-ra tervezett befagyasztását bizonytalannak, a 2009-es tervezett bevételeket pedig túlzottan optimistának tartja.

A program megvalósításának Achilles-sarkaként említi még a szövegtervezet a gyenge ellenőrzést, ami miatt elcsúszások veszélyeztethetik az államháztartást.

Az ECOFIN azt is szeretné elérni, hogy a magyar államadósság mértéke 2009-re csökkenő tendenciát mutasson. A pénzügyminiszteri tanács fél év haladékot ad Budapestnek, hogy a szükséges intézkedéseket meghozza, és a programot tovább pontosítsa. Az ECOFIN elvárja, hogy a kiadáscsökkentő intézkedések bekerüljenek a jövő évi költségvetésbe.

Magyarország egyébként vállalta, hogy félévente beszámol a bizottságnak és a tanácsnak a konvergenciaprogram megvalósításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×