eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Más a magyar meleg, mint a román?

Míg Magyarországon a nagy melegre való tekintettel több hétvégén is feloldották már a kamionforgalom tilalmát, Romániában szintén a nagy melegre való tekintettel minden nap déltől este hat óráig tilos a hét és fél tonnánál nehezebb járművek közlekedése.

A román út- és autópálya vállalat diszpécsere az InfoRádiónak elmondta: a meteorológiai hivataltól néhány napja riasztották őket.

"Úgynevezett sárga riasztást kaptunk, hogy a hőmérséklet 30-36 fok is lehet, ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy az utak esetleg nem bírják a nagy terhelést" - közölte Claudiu Balan.

Arra a kérdésre, hogy a tilalom időpontjában Romániába lépő kamionokkal mi történik, a diszpécser elmondta, hogy azoknak a legközelebbi parkolóban kell kivárniuk az este hat órát, amikor továbbmehetnek.

A diszpécser arra is felhívta a figyelmet, hogy a tilalmat megszegők komoly büntetésre számíthatnak. A büntetés ugyanis 30 millió lej, vagyis nagyjából ezer euró, mondta Claudiu Balan.

A mostani hétvégén Magyarországon is kamionstop van

Közben a magyar közlekedési miniszter a mostani hétvégére nem függesztette fel az érvényben lévő kamionforgalom-korlátozást.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete a rendkívül meleg időjárás miatt kérte Kóka Jánost a korlátozás feloldására közlekedésbiztonsági és egészségvédelmi okokból.

A korlátozás értelmében szombat reggel 8 órától vasárnap este 10 óráig az éppen úton lévő kamionsofőröknek az autópályák melletti legközelebbi parkolókban kell tartózkodniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×