eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bukott a világ legnagyobb áruházlánca

Kilenc évi kínlódás után kivonul Németországból a világ legnagyobb áruházlánca, az amerikai WalMart. Az amerikai óriásnak világszerte 5.700 áruháza van. A kivonuló vállalat 85 szupermarketjét a Metro veszi meg.

Az amerikai hazai piacon kívül a legnagyobb a brit ASDA hálózat, amely tavaly az Egyesült Államokon kívüli árbevétel közel felét adta. Ehhez képest jelentéktelennek tűnik a 85 német bolt eladása, ám mindenképpen stratégiai vereségnek számít, mert a cég nem tudta megvetni lábát Európa legnagyobb piacán.

A WalMart a kudarcért a német gazdaság stagnálását okolja. Persze a bukás egyik komoly tényezője a német kiskereskedelmi piacot nyomasztó árverseny is. Ebben a versenyben a WalMart nem tudta tartani a lépést a két nagy német vetélytárssal, az Aldival és Metroval.

Egymilliárd dollárt buknak

Az amerikai cég 85 szupermarketjét a Metro veszi meg, ráadásul úgy, hogy az eladó kifizeti azok kilenc év alatt felhalmozott adósságát, így a WalMart a tranzakción egymilliárd dollárt veszít.

A hírre a WalMart részvényei alig mozdultak meg, hiszen ez az egy milliárd dollár alig három tized százaléka a cég tavalyi, 316 milliárd dolláros árbevételének.

A német áruházláncok pedig megnyerték ugyan az amerikaiakkal vívott csatát a hazai pályán, de ők is egyre szűkülő árréssel és minimális nyereséggel működnek csak.

A Metro például - amely 550 áruházának a fele Németországban van - nemrég veszített el egy ütközetet a német szakszervezetekkel, akik miatt le kellett mondania arról a tervéről, hogy a dolgozók munkaidejét fizetésemelés nélkül hosszabbítsa meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×