eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány Brüsszelben magyarázza a programot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd délután Brüsszelbe utazik, hogy találkozzon az EU pénzügyi biztosával, Joaquín Almuniával. A megbeszélés témája a magyar konvergencia program lesz.

A magyar kormány szeptemberben nyújtja be az Európai Uniónak az ország felülvizsgált konvergencia-programját. A kifejezést sokan ismerik, de kevesen tudják mit is jelent.

A Magyar Hírlap felmérése szerint nemcsak a lakosság, de az országgyűlési képviselők, sincsenek tisztában a jelentésével. A lap által megkérdezett 12 honatya közül, öt képviselő nem ismerte pontosan a konvergencia szó jelentését.

A kormány most érvényben lévő programja szerint az ország 2008-ra teljesíti a kitűzött célokat, ezt követően 2010-ben vezetheti be Magyarország az eurót, ezt azonban a legtöbb szakember megkérdőjelezi, szerintük legkorábban, 2013-tól fizethetünk uniós pénzzel.

A célokhoz vezető pálya már többször módosult. A kormány az első konvergencia-programot 2004 májusában Magyarország uniós csatlakozását követően nyújtotta be Brüsszelnek, és azt még az év decemberében nemcsak aktualizálni, hanem módosítani is kényszerült.

Ezt az államháztartási hiány túllépése miatt kellett megtennie a kormánynak, és a korábbi lazább könnyebben teljesíthető hiánycsökkentési ütem helyett egyre nagyobb lépéseket és így egyre nehezebben teljesíthető célokat tűzött maga elé.

A kormány legutóbb 2005 decemberében aktualizálta programját, amit ez év januárjában, olyan formában utasította el az Európai Bizottság, hogy kiegészítést kért a programhoz, ennek a határideje lesz ez év szeptemberében.

Gyurcsány Ferenc mostani brüsszeli útjának nem titkolt célja, hogy lobbizzon a magyar program mellett az uniós biztosnál, illetve hogy kikérje arról a véleményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×