eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Egymilliárd köbméter földgázt talált Ukrajna

Hatalmas gázlelőhelyre bukkantak Ukrajnában, Harkov megyében. Az új mező termelése segíthet csökkenteni Ukrajna orosz gázimporttól való függését.

A kutatók nem sokkal azután számoltak be a gázmezőről, hogy Kijev és Moszkva hosszas vita után megállapodott az Ukrajnába irányuló gázszállítmányok új, megemelt áráról.

A harkovi megyében található kobzevszki földgáztelepen egy új furatot nyitottak, amelyből szakértők szerint akár évi egymilliárd köbméternyi fölgáz is kinyerhető.

Ukrajna valamivel több mint 20 milliárd köbméter gázt termel ki évente, ez a mennyiség azonban ország fogyasztásának egyharmadát sem fedezi, a többit behozatalból kénytelen fedezni.

Közben az ukrán kormány is azon töri a fejét, miképpen csökkenthetik az ország függését az orosz gázimporttól. Borisz Taraszjuk külügyminiszter azt mondta: az Európai Unióhoz hasonlóan megvizsgálnak minden szóba jöhető beszerzési útvonalat.

Az ukrán ellenzék élesen kritizálta a kormányt az Oroszországgal kötött gázegyezség miatt. A korábbi miniszterelnök, Julia Timosenko blokkjának kampányfőnöke az ukrán nemzeti érdekek elárulásával vádolta az ország vezetését.

Viktor Janukovics, aki Viktor Juscsenko jelenlegi államfő ellenfele volt a legutóbbi elnökválasztáson, úgy vélte: a megegyezés pirruszi győzelem, az ukrán ipar összeomlik a drasztikusan emelkedő gázárak miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×