Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mobiltelefonokkal az AIDS ellen Afrikában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Afrikában mindenütt jelenlevő mobiltelefonok lehetnek a végső fegyverek az AIDS elleni küzdelemben a földrészen, ahol az egészségügyi központok rosszul felszereltek és az infrastruktúra gyakran lepusztult - vélekedik a betegség terjedése ellen küzdő ENSZ-ügynökség (UNAIDS) főigazgatója.

Az évek során odaáramlott eszközök ellenére Afrika szubszaharai része megmaradt a betegség által leginkább sújtott övezetnek a világon, itt él a HIV-vírussal fertőzöttek 67 százaléka - mondta a mali Michel Sidibé, aki 2008 decembere óta tölti be a UNAIDS főigazgatói tisztségét Genfben. - Itt az ideje, hogy az olyan sok gazdasági, politikai és társadalmi gonddal terhelt földrészen is áttérjenek a problémák konkrétabb kezelésére, és ezzel a pandémiával itt sem harcolhatnak csak a szokásos megközelítéssel: szükség van a nem hagyományos eszközök bevetésére is.

Mint megjegyezte, a mobiltelefonok száma Afrikában az egyik legmagasabb a világon, "magasabb mint Észak-Amerikában".

Megfelelő képzéssel és hordozható telefonokkal felszerelkezve a falusiak az egészségügyi rendszer tevékeny szereplőivé válhatnak. A főigazgató közlése szerint egy nagy mobiltelefon-szolgáltató beindítja azt a programot, amelynek keretében ingyen hívhatók az egészségügyi szakemberek, akik hasznos tanácsokkal tudják ellátni a fertőzötteket. "Ez fantasztikus kezdeményezés. Az az előnye, hogy nem kell elmenni egy egészségügyi központba, ahol megbélyegezhetik az embert" - magyarázta.

Nigériában - ahol több mint 70 millió mobiltulajdonost tartanak nyilván, vagyis minden második lakosra jut egy maroktelefon - már elindítottak egy kísérleti programot két szövetségi államban, az északi Kadunában és a délnyugati Ondoban. A két térségben a helyi gyógyítókat, akiknek olykor még középiskolai végzettségük is alig van, kiképezték arra, hogy felismerjék a betegségek tüneteit. Körbejárják a falvakat, megvizsgálják a betegeket, és mobiltelefonjukon felhívják a megadott egészségügyi központ orvosi személyzetét, hogy megkapják a diagnózist és az utasításokat. "Ilyen módon több embert érünk el, de mindenekelőtt eljutunk a szegényekhez" - tette hozzá Sidibé, aki nemrégiben Nigériában és Dél-Afrikában járt, abban a két országban, ahol az afrikai HIV-fertőzéses esetek több mint felét tartják nyilván.

A megelőző intézkedések dacára - amelyekkel 400 ezer új fertőzést akadályoztak meg az utóbbi nyolc évben - Afrika szubszaharai részén 2008-ban 22,4 millió HIV-fertőzött volt a UNAIDS adatai szerint. Nigériában, Afrika legnépesebb országában körülbelül 3 millióan élnek együtt az AIDS betegséget okozó vírussal.