eur:
393.02
usd:
366.21
bux:
66883.41
2024. április 26. péntek Ervin

Büszkék lehetünk: Magyar idiotizmus az EU hülyeség-toplistáján

Büszke lehet minden pumaivadék: egy magyar idiotizmus is felkerült arra a lenyűgöző toplistára, ami az Európai Unió legbizarrabb pénzköltéseit sorolja, s amelyet az Open Europe nevű euroszkeptikus intézet állított össze. Erős versenyben került a legjobbak közé a "kerékpáros pihenőhely" címén a földre helyezett 10 darab várgesztesi fatuskó: meg kellett küzdeniük a holland blogoló szamárral, a Porsche nagy lövőkedvű felügyelőbizottsági elnökével, a virtuális Malmővel és a nemileg korrekt svéd kultúrházzal.

Várgesztesen 3,2 millió forintos uniós támogatásból sikerült 10 tuskót a fűbe helyezni. A község polgármestere szerint a pihenőhely büdzséjében tereprendezés, bokorültetés és járólapok lerakása szerepelt. Vagyis a pénzt ezekre költötték - írja az Index. Semmi olyasmit nem terveztek be viszont, amire például le lehetne ülni. A fákat csak úgy grátisz állították oda.

Marha drága webkettes szamár

A hülyeségkategória egyik császára a Donkeypedia nevű projekt blogoló szamara. Az pontosan nem derül ki, hogy az összesen 7 millió euróval (1 milliárd 900 millió forint) támogatott "Az év interkulturális párbeszéde" című akció szervezői mennyit fordítottak arra a blogra, amiben Asino, a szamár össze-vissza mászkál Hollandiában, gyerekekkel találkozik, és ilyeneket posztol: "Ma nagyon korán keltünk. Cristian ágyban aludt, egy házban. Õrült reggelre ébredtem. Egy diófa alatt aludtam a homokban. Amikor kinyitottam a szemem, egy csomó állat bámult rám. Borzalmas érzés volt! Egy kicsit megértettem, hogyan érezhetik magukat Hollandiában a különböző kultúrákból érkező emberek."

Virtuális idióták

A svédek még korszerűbbek, ők már a poszt-blog korszak gyermekei, így Malmö városa 2008-ben 80 ezer fontot kapott arra, hogy a Second Life nevű virutálisvalóság-játékben felépítsék a virtuális Malmőt.

A terv egyenesen az volt, hogy a Városháza munkatársai a Second Life-ban tartanak fogadóórát a hordákban érkező netpolgároknak. csakhogy a netpolgárok, hogy, hogy nem, nem özönlöttek, pedig a svéd gondolat az volt, hogy az SL lesz a fiatal internetezők új társasági szuperoldala.

Nem lett az, sőt pár hónap után a kutyát sem érdekelte, ma már mindenki twitel, tumblerezik meg facebookol, a virtuális Malmőt pedig 2010 tavaszán minden bizonnyal lekapcsolják.

Nemre való tekintet nélkül


A várgesztesi tuskók méltó párja az Orsa nevű, ötezer lakosú svéd kisváros soha fel nem épült, majd előcsarnokká korcsosult, de nemileg rettentően korrekt kultúrháza.

Az élelmes svédek azzal pályáztak az EU-nál, hogy az épület nemcsak olyan "dizájnközpont" lesz, ami "mindenféle kreatív tevékenység helyszíne és katalizátora", de a ház külső dizájnja "a nemek egyenlőségét fogja sugározni". A 850 ezer eurós EU-injekció ellenére azonban a komplexum sosem épült fel. A helyi politikusok ugyanis rájöttek, hogy a pénzből inkább nagyvonalú bejárati csarnokot építenek a frissen elkészült vadaspark elé.
Utólag kénytelenek voltak beismerni, hogy a pénzt nem kultúrházra költötték, de hivatalos jelentésük hangsúlyozta, hogy az elkészült építmény minden része "egyformán megközelíthető, nemre való tekintet nélkül".

Hamis pólót Kínába!

Fantasztikus még a svéd krumpli háború. Az EU ugyanis 2008-ban komolyabb összeget adott görög krumplitermelők svédországi krumpli-népszerűsítő kampányára - miközben Svédországban évszázadok óta gyakorlatilag nincs más, mint rengeteg krumpli. 2009-ben - ezt most senki nem fogja kitalálni - svéd termelők ugyanabból az alapból kaptak pénzt az ellenkampányra.

Aki kíváncsi, itt végignézheti a teljes listát a 198500 euróval feldobott balti bábmúzeum-hálózattól a gyerekekig, akik 400 ezer euróért rajzolnak portrékat egymásról az európai egység nevében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×